We laten uw medewerkers graag zien dat je lekker en betaalbaar kunt eten zonder dat dit nadelige gevolgen hoeft te hebben voor mens, dier en planeet. Door duurzamere en tegelijkertijd ook gezondere voedselkeuzes te maken, is duurzaamheid in onze ogen onlosmakelijk verbonden aan een goed eetpatroon.
Ons huidige systeem, gebaseerd op zoveel mogelijk produceren voor een zo laag mogelijke prijs heeft veel voordeel opgeleverd, maar we zijn over de grenzen van wat houdbaar is heengegaan. We verbruiken met elkaar meer dan het natuurlijk herstellend vermogen van onze planeet aan kan. Als we de aarde netjes willen doorgeven aan toekomstige generaties is het noodzakelijk snel te veranderen. We zetten ons daarom in voor en dragen bij aan een nieuw landbouw- en voedselsysteem waarin duurzaamheid, circulariteit, gezondheid, transparantie en een eerlijke prijs centraal staan.
Wij kiezen houding en maken keuzes. Met onze duurzame producten en diensten willen we zo werkelijk iets toevoegen aan de kwaliteit van leven. Maar echt verduurzamen doen we samen. Daarom inventariseren we uw ambities, stellen we samen met u een duurzaamheidsplan op, doen we interventies en evalueren we regelmatig. Zo krijgen we grip en komen we echt vooruit. We zijn transparant, hebben niet de illusie dat we alles weten en goed doen, maar geven het beste wat we in huis hebben. Meer aandacht, echte innovatie, het samen doen, daarmee maken we het verschil.
Innovatie is voor ons de sleutel om de transitie naar een duurzame en circulaire bedrijfsvoering waar te maken.
We willen voldoen aan het akkoord van Parijs en de opwarming van de aarde beperken tot maximaal 2C (streven 1,5). Hiervoor is het noodzakelijk dat de uitstoot van CO2 drastisch wordt verlaagd. Voedsel draagt op dit moment voor ongeveer 30% bij aan de opwarming. Wij willen de impact van ons eten, onze productieprocessen en verpakkingsmaterialen minimaliseren, daarvoor nemen we een aantal maatregelen:
We willen toe naar een systeem waarin we niet meer vragen van de aarde dan we haar teruggeven. Dit betekent dat we werken aan gezonde bodems, gezond water en gezonde lucht, kringlopen sluiten en de biodiversiteit behouden.
We vinden dat dieren een natuurlijke rol in onze kringlopen hebben. We staan voor een manier van productie waarbij de dieren een waardig bestaan hebben. We eten dan ook alleen dieren die een redelijk leven hebben gehad. "Ons vlees heeft minimaal 1 ster volgens het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming en in 2021 heeft meer dan 50% van ons vlees minimaal 2 sterren. Onze eieren hebben minimaal 2 sterren volgens het Beter Leven-keurmerk".
Hutten heeft al sinds 2009 de ketens van de producten die ze sourct volledig in beeld.
Wij vinden het belangrijk dat mensen die werken in onze ketens een leefbaar inkomen ontvangen voor het werk dat ze doen en dat uitbuiting wordt voorkomen. We stimuleren een eerlijke betaling aan alle mensen die met onze producten werken. Van een aantal producten is bekend dat het risico op uitbuiting van de mensen die ze produceren groot is. Dit geldt voor koffie, thee, cacao, bananen, hazelnoten en cashewnoten. "We garanderen dat 75% van de kilo’s die wij van deze producten inkopen in 2022 een certificering van Fairtrade, UTZ, Rainforest Alliance of CEDEX heeft. In 2024 is dat 100%".
Trots zijn we op onze eigen koffie van We Colombian Coffee. Onze zoektocht naar echt goede, duurzame koffie leidde ons naar het hooggebergte van Colombia. Daar vonden we onze 100% biologische Arabica-koffiebonen voor We Colombian Coffee. We ondersteunen hiermee de vrouwelijke koffietelers van Women’s Power in hun strijd om gelijke rechten. We investeren in de educatie van vrouwelijke koffietelers. Per kilo koffiebonen gaat er 1 euro naar Woman’s Power. Dit is ongeveer 15.000 euro per jaar. Verder werken we samen met lokale plukkers en branders. En in Nederland verpakken talentvolle helden met een afstand tot de arbeidsmarkt de bonen met zorg.
We zien een onlosmakelijk verband tussen een circulaire en inclusieve economie: waar circulariteit aandacht voor de fysieke stroom inhoudt, daar gaat inclusiviteit over mens en participatie. We staan midden in de samenleving en vinden dat iedereen daarin meetelt en een kans verdient om van waarde te zijn. Daarom maken we ons hard tegen de verspilling van talent. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen de ruimte bij ons om zich te ontwikkelen. Middels een actief inclusiviteitsbeleid creëren wij kansen voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt en vergroten wij hun deelname aan het arbeidsproces. Deze inclusieve bedrijfsvoering is van oudsher sterk verankerd in de filosofie van Hutten. We werken hiervoor nauw samen met gemeenten en SW-organisaties bij u in de buurt.
"In 2024 heeft 9% van onze samenwerkers een afstand tot de arbeidsmarkt. Op onze productielocaties in de bakkerij en in De Verspillingsfabriek is dit percentage minimaal 50%, dat is nu al zo".
We geloven in de kracht van regionale samenwerking. We zijn geworteld in het Brabantse land en voelen ons verantwoordelijk voor een sociaal en leefbaar klimaat in de regio noord-west Brabant. Bij gelijke geschiktheid kiezen we er bewust voor om zaken te doen met lokale leveranciers en boeren. Dit vergroot de sociale cohesie en maakt circulair werken eenvoudiger omdat eigen, lokale kringlopen makkelijker gesloten kunnen worden. Voor de belangrijkste categorieën van versproducten komt een aanzienlijk deel uit de regio Brabant, Noord-Limburg en Zuid-Gelderland.
"We gaan uit van de volgende percentages: voor vlees: 50% , voor eieren: 70% , voor zuivel: 70% en voor aardappels, groenten en fruit 20%".
Elk kwartaal presenteert de regiomanager de duurzaamheidsmoitor bij u op locatie. Daarin staat in een overzicht wat de stand van zaken is van de KPI’s op het gebied van de domeinen ‘natuur’ en ‘sociaal’. Bij natuur gaat het om de eiwitbalans dierlijk-plantaardig, de verspilling (percentage waste), de verpakkingen (percentage recyclebaar en composteerbaar), het aandeel PlanetProof in groente en fruit, het percentage Vis MSc en ASC gecertificeerd, het percentage vlees met minimaal een ster en het percentage eieren met minimaal twee sterren. En optioneel een overzicht van de totale CO2-impact van het afgelopen kwartaal. Bij het sociale domein gaat het om het percentage koffie en thee, bananen, cacao, cashewnoten en hazelnoten dat een keurmerk (Faritrade, UTZ of RA) heeft, het percentage samenwerkers met een achterstand tot de arbeidsmarkt en wat het aandeel vers is dat is ingekocht via onze korte ketens.
Op basis van de resultaten maken we per kwartaal een actieplan met verbeterpunten. Dit zijn de doelstellingen die dan gelden voor de komende periode. Zo zijn wij continu bezig het proces te optimaliseren.