Het is onze ambitie om onze gasten te bewegen naar een voedingspatroon met eten en drinken dat smaakvol en aantrekkelijk is, bijdraagt aan de gezondheid en zo duurzaam en transparant mogelijk geproduceerd is.
Graag gaan we uw medewerkers laten ervaren dat lekker, betaalbaar en gezond eten voor je lijf én de aarde prima samengaan. Leidraad daarbij is het F&B plan dat we samen met u opstellen. Zo komen we tot een aanbod dat we steeds evalueren en waar nodig bijstellen om uw ambities te halen. Met bijstellen bedoelen we niet alleen aanpassingen doen in het assortiment, maar ook interventies op het gebied van presentatie (nudging) en communicatie. Een eetpatroon verander je niet in een dag. We geloven dan ook niet in tijdelijke (crash)diëten die niet vol te houden zijn op de lange termijn. Wel in het duurzaam veranderen van een eetpatroon.
Onze werkwijze in het bedrijfsrestaurant en de interventies die we doen, zijn gericht op gedragsverandering en de beweging naar een gezonder eetpatroon en we houden hierbij dan ook rekening met de stappen die uw medewerkers doorlopen om hun gedrag succesvol te veranderen. Dit doen we op een positieve en inspirerende manier, zonder betuttelend te zijn. Genieten van echt eten is voor ons het uitgangspunt!
Onze visie op een goed eetpatroon is: eet in de basis plantaardig, vers en onbewerkt, kies volkoren, vul matig aan met vlees, vis en zuivel, varieer en vermijd sterk bewerkte voeding. Als 80% van de producten die je eet, binnen een gezond eetpatroon vallen en je genoeg varieert, is het goed. Het gaat om de balans.
We stimuleren het eten van groenten (minimaal 300 gram per dag), peulvruchten (wekelijks, bij voorkeur dagelijks) en fruit (minimaal 200 gram per dag). We wijken in ons advies voor het aandeel groenten af van bijvoorbeeld het Voedingscentrum, dat 250 gram per dag adviseert. Wij leggen de lat bewust hoger, omdat de gezondheidseffecten aanzienlijk zijn en we mensen willen aanmoedigen meer plantaardige eiwitten te consumeren. We zijn ervan overtuigd dat dit makkelijk haalbaar is door al tijdens de lunch een portie groente te eten. Wij gaan voor minder brood met beleg en maken ruim baan voor soepen, salades en groentegerechten.
Voorbeeld interventies
We laten graag op een laagdrempelige manier zien dat je makkelijk meer groente, peulvruchten en fruit kunt eten en bekijken samen met u welke interventies we inzetten om de groente-inname te verhogen. Met de ‘Groenten campagne’ stimuleert u uw medewerkers om meer groenten te eten tijdens de lunch. Met informatiekaartjes ‘Vegetarisch’, ‘Veganistisch’ en ‘Meer dan 50% groente’ vergroten we de zichtbaarheid van vegetarische en veganistische producten en sturen we op de behoefte aan gemak en het sneller kunnen maken van keuzes.
We geloven in de preventieve kracht van onbewerkte voeding en de bijdrage die voeding kan leveren aan hoe vitaal je je voelt. We kiezen graag voor producten met zo min mogelijk verlies van nutriënten tussen oogst en bereiding, door conservering of bewerkingsprocessen. Vers en onbewerkt dus. Doordat wij de hele keten in beeld hebben weten we precies welke bewerkingsprocessen onze producten hebben ondergaan. Zo maakt onze slager de vleeswaren zelf volgens de richtlijnen van ons F&B Beleid. We koken ook zoveel mogelijk lekker zelf. Op uw locatie en op onze drie productielocaties waar we dagelijks producten maken op basis van verse, onbewerkte ingrediënten. Een daarvan is ons ambachtelijk culinair centrum: een keuken van 1600 m2 waar 24/7 op ambachtelijke wijze mise-en-place gemaakt wordt voor al onze restaurants. We doen er voorbereidingen voor bijvoorbeeld een uitgebreid saladebuffet, persen elke dag verse sappen en smoothies, maken huisgemaakte broodsalades en groentespreads.
We stimuleren de overgang naar een voedingspatroon dat gebaseerd is op grotendeels plantaardige eiwitten. Dat is beter voor de gezondheid en voor de aarde. We streven naar een verhouding 60 % plantaardig en 40 % dierlijk. Middels de F&B monitor kunnen we de balans tussen dierlijke en plantaardige eiwitten inzichtelijk maken en daarna suggesties doen voor wijzigingen in het aanbod indien vereist.
Voorbeeld interventies
We sluiten aan bij bekende initiatieven zoals de Week zonder Vlees, Meatless Day en Eet geen Dierendag. Daarnaast maken we minder vlees eten laagdrempelig en leuk met onze pop-up concepten. Alle pop-up concepten zijn inzetbaar en enkele zijn volledig vegetarisch, zoals Build your own Bread en de Falafel bar.
Plantaardige voeding is de basis in ons advies voor een gezond eetpatroon. In lijn daarmee stimuleren we het eten van meer volkoren graanproducten. We adviseren zo vaak mogelijk te kiezen voor volkoren producten. De F&B monitor meet het percentage volkorenproducten ten opzichte van het totaalvolume. Op basis van dat percentage kunnen we ook suggesties doen voor wijzigingen in het aanbod.
Voorbeeld interventie
We willen graag benadrukken wat een gezonde keus is in plaats van wat een ongezonde keuze is. Een van de manieren waarop dat kan is met ‘volkoren’ signing bij het brood. Door volkorenbrood een prominentere plek te geven op het buffet of het letterlijk in de spotlights te zetten middels verlichting.
Voor zowel zout als suiker adviseren we de inname te beperken en zoveel mogelijk te kiezen voor het consumeren van onbewerkte producten. Zowel bij u op locatie als in onze productielocaties zijn we steeds bezig het gehalte aan zout en suiker in onze gerechten en producten omlaag te krijgen. Voor zout zoeken we de vervanging in natuurlijke smaakversterkers zoals verse kruiden en specerijen. Ook voor suiker gebruiken we deels natuurlijke vervangers, zoals fruit om mee te bakken.
Voorbeeld interventie
Met behulp van de F&B monitor weet u welk aandeel soepen en sauzen voldoet aan het door de overheid gestelde akkoord voor productverbetering. We kunnen indien gewenst dit aanbod uitbreiden.
De doelstellingen die we hebben op het gebied van gezond leggen we graag naast uw ambities om te komen tot een concrete invulling van het onderdeel Vitaliteit. Natuurlijk trekken we hierin samen op en maken we een plan op maat waarin we doelstellingen naadloos laten aansluiten op uw ambities.
We hebben een meetmethode opgezet om te beoordelen welke producten passen in een gezond eetpatroon. Deze methode is gebaseerd op twee wetenschappelijk onderbouwde meetmethodes: de Nutri-score en het NOVA-model. Ieder product uit uw restaurant wordt met onze methode beoordeeld op twee onderdelen: hoe bewerkt het is en de voedingswaarden. Elk kwartaal presenteert de regiomanager de vitaliteitsmonitor met daarin de scores van het assortiment bij u op locatie. Op basis van de resultaten maken we per kwartaal afspraken wat we willen verbeteren en hoe.
Aandacht voor de gezondheid van medewerkers levert al snel een verhoging van 5% in productiviteit op. Het laat ook een daling van 15% zien van kort en lang verzuim.