Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek

Eten is om op te eten

Schuif jij vaak gedachteloos dat restje eten van je bord de gft-bak in? Gaat de inhoud van een aangebroken potje pesto niet door je pasta, maar door de gootsteen? Vind jij ook te vaak eten in je eigen koelkast dat over de datum is? Doodzonde! Gemiddeld gooit iedereen bijna 50 kilo goed voedsel per jaar weg. Jij waarschijnlijk ook! Dat zorgt voor onnodige milieubelasting en komt op hetzelfde neer als 150 euro zomaar weggooien. Graag maken we je ietsje bewuster en wijzer, zodat het makkelijker wordt om daar iets tegen te doen.

Ach, die kleine beetjes?!
De meeste mensen onderschatten hun eigen voedselverspilling en denken dat ze zelf nauwelijks eten weggooien. Dat is ook niet vreemd: het gaat steeds om kleine beetjes. Maar per jaar loopt het flink op. Zo'n 14 procent van ons eten verdwijnt jaarlijks ongebruikt in de afvalbak, dat is 50 kilo voedsel per persoon per jaar! Daarnaast spoelen we  een onbekende hoeveelheid dranken door de gootsteen. Alle huishoudens samen verspillen zo bijna 100 duizend vuilniswagens (of bijna 20 duizend grote vrachtwagens) vol goed voedsel. Het begint dus bij jou! Want ook jij kunt meer besparen dan je denkt. 

Hoeveel verspil jij?
Om verspilling ook thuis tegen te gaan, begint het bij het jezelf bewust worden van hoeveel voedsel je daadwerkelijk verspilt. Doe daarom de Weggooitest of download de gratis iPhone app van Milieu Centraal. Hierin kun je veertien dagen een dagboekje bijhouden en geef je per categorie aan hoeveel je hebt weggegooid. Er wordt uitgerekend hoeveel dit op jaarbasis kost in euro’s en hoeveel energie het kost om van dat voedingsmiddel een kilogram te maken. De productie van dat verpakte kipfiletje heeft natuurlijk ook veel energie gekost.

Waarop te letten?
De oorzaken van verspilling zijn erg verschillend: te veel ingekocht, te lang bewaard, te veel gekookt of gewoon niet lekker. Het wordt dus opletten geblazen in de winkel, in je ijskast en tijdens het koken. Pas bijvoorbeeld op met grootverpakkingen in de winkel. Het lijkt voordeliger, maar gaat het daadwerkelijk op? Tip: verdeel de grootverpakking bij thuiskomst in kleine porties en vries ze vervolgens in. Zorg er ook voor dat je vriezer overzichtelijk is, zodat je daadwerkelijk weet wat je op voorraad hebt en gebruikt. Of wanneer het ingevroren is. Van alle voedingsmiddelen worden rijst, pasta en brood het meest weggegooid. Schaf een Eetmaatje aan dat je helpt om de juiste hoeveelheden pasta, rijst, couscous et cetera te koken. Verkrijgbaar bij Albert Heijn. Het zorgt er daarnaast voor dat je gemakkelijker de aanbevolen hoeveelheid per persoon eet. Dit is goed voor het milieu, je gezondheid en je portemonnee.

Tot slot hebben we nog wat tips voor je tegen verspilling van voedsel in jouw huishouden. Doe er je voordeel mee!

Inkopen:

  • Weet voordat je boodschappen gaat doen wat je in de koelkast hebt;
  • Koop je in voor meer dagen, let dan goed op de houdbaarheidsdatum. THT is nog geen TGT!;
  • Inzicht in verbruik: weet wat je per persoon eet;
  • Pas op met grootverpakkingen of zorg ervoor dat je het bij thuiskomst in kleine porties verpakt;
  • Pak je boodschappen met zorg in, leg kwetsbare producten bovenop;
  • Koop liever een half brood dan een heel of stop de rest in de vriezer.

Bewaren:

  • Zorg dat je koelkast op de juiste tempratuur is. Tussen de 4 en 7 graden;
  • Maak een overzichtelijke indeling van je koelkast, gebruik de groentelade waarvoor deze bedoeld is;
  • Producten zoals, tomaten, bananen, paprika en tropische vruchten buiten de koeling bewaren;
  • Maak eerst oude verpakkingen leeg.

Bereiden:

  • Weet hoeveel gram je gaat bereiden. Advies: rijst 75 tot 90 gram, pasta 90 à 100 gram per persoon;
  • Als het advies 200 gram groenten is in een gerecht, kijk dan of je dit ook eet; Maak van overrijp fruit een lekkere smoothie.