Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek

Meer inzicht in verspilling met de Wastewatchers

We zijn er bij Hutten al een tijd mee bezig: het in kaart brengen en vooral terugdringen van voedselverspilling. Nadat we mooie resultaten hadden geboekt in de evenementen- en partycatering (we brachten waste daar omlaag naar rond de 8 %) waren onze bedrijfsrestaurants aan de beurt. Daarbij werken we samen met Wastewatcher Thomas Luttikhold, die recent ook op de Hutten Ideeëntuin aanwezig was. Met behulp van zijn tool krijgen we grip op de verspilling en vooral veel inzicht dat ons helpt de verspilling verder terug te dringen. Graag deel ik enkele opvallende conclusies met je!

Voedselverspilling ontstaat vaak door een gebrek aan inzicht. En daarbij spelen niet alleen het aantal gasten en hun voorkeur voor eten en drinken een rol. Ook het weer, het seizoen en zelfs de dag van de week zijn van invloed. De applicatie van Thomas meet patronen van waste op productniveau en is daarmee even 'simpel' als effectief. Het resultaat van een tijdsinvestering van een paar minuten per dag is een overzichtelijk dashboard waar precies op af te lezen is wat de verspilling is per product. We zijn overigens niet de enigen die met deze tool werken, in totaal doet Thomas nu zo'n 700 metingen, ook bij andere cateraars. En dat levert duidelijke informatie op. Zo blijkt dat aan het begin van de week heldere soepen meer in trek zijn dan de gebonden varianten en dat apartere soepen sowieso minder geliefd zijn dan de meer gangbare smaken. En waar je misschien dacht dat mensen aan het eind van de week gaan voor een gefrituurde snack, is dit niet het geval. Op woensdag snacken we meer uit de frituur en aan het eind van de week zijn het juist de luxere snacks, zoals een worstenbroodje, die meer verkocht worden. Het lijkt dus alsof we onszelf belonen aan het eind van de week.

Vers of verpakt?
Bij Hutten zijn we overtuigd van de meerwaarde van de tool van Thomas en we willen deze graag grootschaliger gaan inzetten. We willen zo een nog dieper inzicht krijgen, want sommige vraagstukken over waste zijn complex. Neem de verspresentatie van kaas en vleeswaren. We weten nu al dat het aanbod niet te ruim qua keuze moet zijn en dat je bij het aanbieden van jonge en oude kaas beter een grotere hoeveelheid jonge kaas kunt neerleggen, omdat meer mensen kiezen voor jonge dan oudere kaas. Maar hoe zit dat dan met deze verspilling tegenover de verpakkingsmaterialen die je bespaart. Wat is dan de beste keuze? Om een zo goed mogelijke verspresentatie te kunnen doen is inzicht dus heel belangrijk. Ook voor wat betreft transparantie in de communicatie naar onze opdrachtgevers. We gaan de komende maanden dus vrolijk door met besparen en ik hoop over een tijdje weer wat mooie inzichten met je te kunnen delen!


Wil je meer weten over de applicatie van Thomas of de Wastewatchers? Kijk dan eens op de website.