PeelPioniers biedt circulaire oplossing voor onze sinaasappelschillen


Door Edith Jansen op 4 december 2018

Elke nacht draaien onze sinaasappelpersen op volle toeren. Dat levert 750 liter vers sap én een heleboel schillen op. Elke dag. Omdat we voor al ons afval een duurzame en het liefst circulaire oplossing nastreven, was het een doorn in ons oog dat schillen nog vaak in de vergister of oven belandden. Tot nu, want op 29 november opende de recyclingsinstallatie van PeelPioneers in het Brabantse Son. We zijn de eerste cateraar die daar de sinaasappelschillen grootschalig laat verwerken tot nieuwe grondstoffen, zoals etherische olie en vezelrijke pulp.

Foto PP kernteam ED artikel 30 11 2018

We waren al langere tijd op zoek naar een duurzame en circulaire oplossing voor onze schillen. Sinaasappelschillen zijn anders dan je misschien denkt, moeilijk biologisch afbreekbaar. Ze belanden dus vaak in de verbrandingsoven of vergister. In onze zoektocht kwamen we in contact met Sytze van Stempvoort, een van de oprichters van PeelPioneers. PeelPioneers is een veelbelovende scale-up die een circulair concept bedacht waarbij citrusschillen verwerkt worden tot nieuwe producten. Nadat Sytze met medeoprichters Bas van Wieringen en Lindy Hensen voldoende investeringsbudget had verzameld, ging PeelPioneers een partnerschap aan met afvalverwerkingsbedrijf Renewi. Op het terrein van Renewi werd een recyclingsinstallatie gebouwd, een innovatieve verwerkingslijn, waar elke dag 40.000 kilo schillen verwerkt kunnen worden. Renewi verzamelt en vervoert de schillen van supermarkten en restaurants naar Son en komt vanaf nu dus ook bij Hutten langs om de speciale oranje containers vol schillen op te halen.

Logistieke uitdaging
Sytze: “Anderhalf jaar geleden was het idee er al op papier en nu kunnen we eindelijk van start. Hutten heeft vanaf het begin met ons meegedacht in het proces en schillen afgestaan om mee te testen. De grootste uitdaging was om het logistiek voor elkaar te krijgen. Daarom ben ik ook blij met de samenwerking met Renewi. We kunnen nu twee grondstoffen uit de citrusschillen halen. De olie zit vlak onder de oppervlakte van de schil. Deze mag als natuurlijke geur- en smaakstof in voedingsmiddelen worden gebruikt. Bijvoorbeeld voor producten van de (banket)bakker. De olie wordt ook gebruikt in schoonmaakmiddelen en cosmeticaproducten. De pulp die PeelPioneers produceert gaat naar veehouderijen. Daar wordt deze ingekuild en gebruikt als bijvoeding voor vee. Tijdens de volgende fase, vanaf 2019 gaan we meer bestanddelen uit de schillen halen: cellulose, pectine en flavonoïde en we willen verder groeien door de bouw van meer fabrieken.

Hutten onderzoekt momenteel op welke manier we de grondstoffen van PeelPioneers weer kunnen afnemen. We hebben zeker de intentie om met de producten te gaan werken, denk aan de olie als aroma in onze bakkerij.

Fototcredits: Pieter de Leeuw

edith blog
Auteur: Edith JansenNIBC en Hutten gaan partnership aan
Jacob Jan Bos nieuwe Corporate Manager Sales bij Hutten
Hutten en Avant-Garde Van Groeninge slaan handen ineen
Volg ons verhaal via:


Contact

0413 366 633

Mail ons

Kom langs