Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek

Retro Food: teefjes om je vingers bij af te likken

Goed brood bakken is een vak apart! Omdat ik een paar jaar mocht werken bij enkele toprestaurants in Nederland, kwam ik ook in aanraking met het bakken van brood en patisserie. De dag begon met het zogenaamde 'zetten' van het deeg voor briochebrood, notenbrood, bruine en witte bolletjes. Deze konden later geserveerd worden aan het begin van het culinaire avontuur of waren een perfecte begeleiding voor bij de kaaswagen. Mijn chef zei altijd: "Goed brooddeeg is hetzelfde als een goed huwelijk: alles moet goed zijn om een goed resultaat te behalen."

De ingrediënten werden dan ook met de grootste precisie afgewogen en we moesten ruim de tijd nemen om het deeg te laten rusten en te laten rijzen. We zijn zelfs drie dagen naar Parijs geweest om daar een masterclass te volgen van Benjamin Turquier één van de beste bakkers van Frankrijk.

Eerst was er soep....
De ontwikkeling van de landbouw en dus ook het verbouwen van granen begint ongeveer 8000 jaar geleden. Men begon met het verbouwen van spelt, gerst en tarwe. Dat graan werd fijngestampt met behulp van stenen en om het makkelijker te kunnen verwerken werd het geroosterd. Daarna werd er een soort soep van gemaakt door het te koken. Maar het vervoer daarvan leverde vaak problemen op. Daarom werd al snel de soep ingedikt, zodat er een brei ontstond. Nu kon men er reepjes van snijden, die dan later werden gebakken in de asresten van een houtvuur of op hete stenen.

Tegenwoordig zijn er eindeloos veel soorten brood verkrijgbaar, denk maar aan meergranenbrood, speltbrood, zonnepittenbrood, volkorenbrood en ga zo maar door. Ook brood dat gemaakt wordt met zuurdesem staat weer volop in de belangstelling. En dat is nou juist ook het type brood dat vroeger werd gegeten. De cirkel is weer rond!

In de serie Retro food deel ik vandaag een oud en nieuw recept van wentelteefjes met jullie.

Oud recept: wentelteefjes

  • 4 - 6 sneetjes oud brood of beschuiten
  • ¼ liter melk
  • 1 - 2 eieren
  • 2 ½ eetlepel suiker
  • ½ theelepel kaneel of citroenschil
  • boter

Klop de eieren met de suiker, kaneel of geraspte citroenschil. Voeg melk toe. Week hierin voorzichtig de sneetjes brood of de beschuiten. Bak ze daarna met de boter in de koekenpan aan beide kanten lichtbruin.

Nieuw recept: wentelteefjes van krentenbrood met vanillesaus en roomijs.

Vanillesaus (maak de saus van tevoren)

  • 250 ml room
  • 250 ml melk
  • 100 gram suiker
  • 1 vanillestokje
  • 5 eidooiers

Doe de melk, room en de helft van de suiker in een steelpan. Snijd het vanillestokje overdwars open en schraap met je mes het merg eruit en doe dit bij de melk samen met het vanillestokje. Zet de pan op het vuur en laat het ongeveer 15 minuten trekken. Klop in de tussentijd de eidooiers samen met de andere helft van de suiker los. Giet de melk daarna bij de eidooiers terwijl je roert en zet de pan terug op het kleine vuur. Blijf goed roeren! Als je ziet dat de saus begint te binden, haal hem dan van het vuur en giet hem door een zeef in een andere koude pan om hem af te laten koelen en het vanillestokje eruit te zeven. Blijf terwijl de saus afkoelt, zeker in het begin, regelmatig doorroeren anders wordt het ei te gaar en gaat de saus schiften. Pak voor de wentelteefjes krentenbrood en bereid ze zoals in het oude recept. Serveer de wentelteefjes warm met vanillesaus, roomijs en een plakje gedroogde peperkoek. Snijd hiervoor een dun plakje koek af en leg het ongeveer 5 min in de oven (160 graden).

Eet smakelijk!