Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek

Voorkom verspilling: delen mag!

Yep in dit blog geven we je weer een lijstje met tips om voedselverspilling te voorkomen. De kracht van herhaling, je kent het wel. Verspilling is nu eenmaal nog steeds een groot probleem en rond de feestdagen wordt er nog meer verspild dan anders. Mensen kopen te veel en na kerst wordt voor €124 miljoen aan eten weggegooid. Dus ja, we geven je graag wat tips om te voorkomen dat jouw kerstdiner in de kliko verdwijnt. De leukste en meest kerstige: deel eens uit!

Vanuit welke traditie je ook kerst viert, de gemene deler is samenzijn met de mensen om wie je geeft. Heb jij dit jaar een kerstpakket gekregen dat je best kunt missen of te veel aankopen gedaan? Deel ze eens met mensen in je omgeving of goede doelen in de buurt. Producten met een THT-datum kun je sowieso altijd naar de voedselbank brengen. 

Slim koken
Veel recepten vragen om een scheut wijn. Zonde om steeds een nieuwe fles voor open te trekken (of op te drinken ;)! Giet de overgebleven wijn in een ijsblokjesvorm en vries ze in. Volgende keer dat een recept om wijn vraagt, pak je simpelweg een paar blokjes voordat je begint te koken. Wist je dat je slagroom ook kunt invriezen? Met geinige koekvormpjes maak je de leukste ‘frozen-whip’ voor je warme chocomel.

Oeps vergeten…
Veel eten wordt weggegooid omdat het 'vergeten' wordt. Het past niet in de koelkast en dus zet je het 'even' buiten of in de schuur. En daarna vergeet je het... Ga je restjes invriezen, zet dan duidelijk op de diepvriesdoos de datum en wat erin zit. Behalve invriezen kun je met de restjes ook meteen in de keuken aan de slag. Maak een soep van venkel, sla, aardappel, knolselderij, bloemkool, spruitjes, spinazie, wortels, tomaten of ui of verwerk ze in een hartige taart. Van oud brood maak je in een handomdraai croutons of paneermeel, en met iets meer werk een broodpudding. Nog niet uitgefeest, houd dan een nowaste derde kerstdag met vrienden. Laat iedereen zijn kerstrestjes meenemen en maak samen een nieuwe tafel vol lekkers.

Ken je gast
Meten is weten. Hoeveel gasten krijg je te eten? Zijn het volwassenen of ook kinderen? En weet je of het grote of kleine eters zijn? Graaf in je geheugen en houd er rekening mee. Denk ook aan de hoeveelheid gangen en reken met grammen per persoon. Je kunt beter goed inschatten dan voor de zekerheid iets te veel kopen. Supermarkten zijn steeds vaker (een aantal uren) open tijdens de kerstdagen. Je kunt dus altijd nog even langs de winkel als je écht iets tekort komt. Organiseer je een diner waarbij meerdere mensen een gerecht meenemen, spreek dan goed af wie wat maakt en hoeveel.

Slim gourmetten
Gourmet je altijd op eerste kerstdag? Draai het eens om en verwerk de restjes, zoals vlees, vis of aardappel in de gourmet. Zet niet alles in een keer op tafel, maar laat wat in de koelkast staan. Bak rauw vlees dat over is alvast op. Zo is het langer te bewaren in de koelkast. Serveer sausjes en dressings apart. Als er iets overblijft, kun je het beter bewaren wanneer er nog geen saus of dressing overheen zit.

Vier het vega!
Tot slot: natuurlijk is een goed stuk vlees heerlijk met kerst, maar vlees veroorzaakt ook schadelijke milieueffecten. Gooi het dus eens over een andere boeg en zet groente in de hoofdrol! Serveer bijvoorbeeld gerechten uit het compleet vegetarische kerstmenu van Terri Salminen. 

Tip voor 2018: de koelkastklem
En de laatste tip: het Voedingscentrum heeft een slimme tool bedacht om restjes in je koelkast op te maken: de koelkastklem. Schuif hem om een plank in je koelkast en zet er je restjes achter weg. Zo zie je in een oogopslag wat je snel op moet maken. Vraag hem hier aan.