Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek
Header Bernhoven award hash50d2c76921209eb9

Bernhoven en Hutten verlengen samenwerking naar 2028

Vijf jaar geleden ging Bernhoven in Uden een unieke samenwerking aan met Hutten. Op weg naar het nieuwe ziekenhuis, kwam Hutten in beeld als externe voedingspartner. Vanuit wederzijds vertrouwen formuleerden beide partijen een gezamenlijke visie op het concept voeding in het ziekenhuis. Hutten kreeg in de uitvoering alle ruimte om daar invulling aan te geven. Onlangs is het partnerschap ruim voor de initiële einde contractdatum verlengd tot 2028.  Jan Loeff, directeur Food Care bij Hutten: “Uiteraard is dit een mooie mijlpaal, maar dit is vooral te danken aan de uitermate goede performance die al onze samenwerkers bij Bernhoven leveren door dagelijks oprecht van betekenis te zijn voor patiënten, bezoekers en de medewerkers van het ziekenhuis.”

Vanuit een sterke wil om met goed eten en drinken en oprechte gastvrijheid een bijdrage te leveren aan het welzijn en het herstel van zieke mensen stapte Hutten in 2013 binnen bij Bernhoven. Niet alleen voor Hutten, maar zeker ook voor de medewerkers van de voedingsdienst van het ziekenhuis was dit een stap met veel impact. Want de meer dan honderd medewerkers stonden op de loonlijst van Bernhoven en kregen te horen dat ze samenwerker werden bij een cateraar. In een intensief begeleidingstraject maakten ze kennis met het gedachtegoed om oprecht van betekenis te zijn en hebben zij zelf veel invloed gehad op de manier waarop zij met elkaar wilden samenwerken. Mede hierdoor en door de open houding van het ziekenhuis ontstond er wederzijds vertrouwen en een hele prettige samenwerking. Niet voor niets is Bernhoven in de afgelopen jaren maar liefst drie keer uitgeroepen tot meest gastvrije ziekenhuis van Nederland bij de Gastvrijheidszorg met Sterren Awards. Jan Loeff: “Aan die erkenning hebben uiteraard ook onze interne afdelingen als keuken, logistiek, magazijn, bestelbureau, marketing en andere stafafdelingen een bijdrage geleverd.” 

Visie doorontwikkelen
Lekker, gezond en gevarieerd eten, keuzevrijheid en flexibiliteit, een juiste prijs, passende sfeer en ambiance, gastvrijheid, herkenbaarheid en duurzaamheid vormen de speerpunten binnen de oorspronkelijke visie op het voedingsconcept van Bernhoven. In deze visie werd dit vastgelegd als: ‘Eten en drinken leveren een bijdrage aan de gezondheid en het welzijn van mensen, de kwaliteit van zorg en het onderscheidend vermogen van Bernhoven.’ Lieke van den Bogaard, Contract & Performance Manager Facilitaire Services in het ziekenhuis: “Bernhoven heeft het contract met Hutten voortijdig verlengd. De tijd staat niet stil en we wilden verder met een doorontwikkeling van onze visie op voeding. In de herijkte visie gaat het dus nog meer om partnerschap en positionering op de speerpunten uit de visie. Een nieuw speerpunt is de gezamenlijke inzet om een substantiële bijdrage te willen leveren aan het herstel en welzijn van patiënten. Iedere patiënt heeft baat bij een individuele aanpak. Zo helpt eten en drinken dat persoonlijk is afgestemd op de smaakbeleving van de patiënt bijvoorbeeld bij het draaglijker maken van voedingsproblemen tijdens intensieve behandelingen. Een mooi voorbeeld hiervan zijn oncologische hapjes, eiwitrijke voeding en voeding met afwijkende consistenties.”

Landurig partnerschap
“Een langdurig partnerschap biedt de nodige ruimte om gezamenlijk te kunnen investeren in het concept om dan vervolgens ook gezamenlijk profijt te kunnen halen, ” vervolgt Lieke van den Bogaard. “Het vraagt durf en lef, want om tot een echt partnerschap te komen moet je de traditionele opdrachtgever-opdrachtnemerverhoudingen loslaten. Het draait nog meer om vertrouwen, transparantie, een gezamenlijke visie maar vooral ook samenwerking. Wederzijdse kennisuitwisseling tussen verpleegkundig personeel en andere deskundigen binnen het ziekenhuis (voedingscommissie, diëtetiek, artsen etc.) enerzijds en de gastvrouwen en het team van Hutten anderzijds is onmisbaar. We zijn een team waarbij het belang van de patiënt en bezoeker te allen tijde centraal staat. Partnerschap is niet alleen als team opereren op de werkvloer, maar zeker ook binnen andere domeinen.” 

Gastvrij concept voor eten en drinken
“Meten is weten,” zegt Martijn Udink, manager eten en drinken voor Hutten in Bernhoven. “We zijn steeds voor het beste gegaan, het beste voor de gasten en medewerkers van het ziekenhuis en het beste voor onze samenwerkers. Daarom monitoren we continu hoe we ervoor staan. Dat geldt voor de tevredenheid van onze samenwerkers en voor die van onze gasten over de gastvrijheid en het eten en drinken. Wekelijks meten we de gasttevredenheid onder de patiënten en die is nog nooit onder de 8,5 geweest.” 

Samen
Hutten en Bernhoven kijken uit naar de komende tien jaar om samen door te ontwikkelen. Lieke van den Bogaard: “We zijn blij dat de eerste belangrijke stappen zijn gezet. We zijn beiden trots op de herijkte visie op het voedingsconcept, de handtekeningen staan onder de hernieuwde overeenkomst en we kijken met vertrouwen naar de gezamenlijke toekomst. Martijn Udink:  “Vooruitgang en doorontwikkeling zijn onmogelijk zonder verandering. Organisaties die hun gedachten niet kunnen of willen veranderen, kunnen niets veranderen. Wij zien dat de veranderingsbereidheid- en vaardigheid in beide organisaties aanwezig is. Een voorwaarde om echt invulling te geven aan partnerschap, waar we samen achter staan.”

Weten wat we voor u kunnen betekenen op het gebied van eten, drinken en gastvrijheid in uw zorginstelling? Neem dan contact op met Charles Janssen: charles.janssen@hutten.eu