Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek

Binden en boeien van talent: hoe doe je dat?

“Onze medewerkers zijn ons grootste kapitaal” of “Bij ons draait het allemaal om de mensen”. Je hebt ze vast wel eens gelezen, het zijn vaak gehoorde uitspraken van leiders in bedrijven. Hoewel dit open deuren zijn, zit er wel degelijk een kern van waarheid in. Iedere organisatie is gebouwd rondom mensen. Sterker nog: de organisatie bestaat niet, een organisatie is altijd het resultaat van het samenwerken van mensen.

De komende jaren zal de arbeidsmarkt krapper worden. Demografische redenen als vergrijzing en ontgroening, maar ook een groei van de economie zijn hier de belangrijkste redenen voor. Het wordt steeds moeilijker om nieuwe talenten te vinden. Er ontstaat een ‘war for talent’ waarin werkgevers de grootst mogelijke moeite hebben om geschikte talenten binnen te krijgen. Maar waarom zou je veel moeite doen om nieuwe talenten binnen te halen als de talenten al in de organisatie aanwezig zijn? En hoe trek je talenten aan? De generatie van hoge salarissen, grote auto’s en dikke bonussen verlaat langzaam maar zeker het werkveld. De nieuwe generatie talenten heeft hele andere eisen.

De trend voor de komende jaren is ‘employee engagement’. Werknemers binden en boeien, niet alleen door mooie primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden, maar door een verbinding te bewerkstelligen tussen werknemer en werkgever die verder gaat dan de vroegere arbeidsverhouding. Het gaat er in de komende jaren om de werknemer zó te binden dat hij niet alleen een deel van de organisatie is, maar zich vooral ook deel voelt van de organisatie. Dat hij oprecht betrokken is, persoonlijke aandacht ondervindt, de mogelijkheid tot zelfregulering van het werk aanwezig is en dat de balans tussen werk en privé in orde is. Dat hij een fijne, prettige en veilige werkomgeving heeft, zich verbonden voelt met collega’s in de organisatie, maar vooral dat hij van zijn werkgever houdt. Niet in een affectieve, maar zeker wel in een relationele betekenis. De relatie tussen bedrijf en werknemer.

In HRM wordt het begrip gastvrijheid niet onmiddellijk in relatie gebracht met boeien en binden. Toch is gastvrijheid een belangrijke factor als het gaat om betrokken werknemers. Gastvrijheid is niet alleen voor uw externe klant van belang, maar ook voor de interne klant: jouw medewerker. Immers, je wilt hen ook verleiden om een blijvende relatie aan te gaan. Om het beste van zichzelf aan je te geven, de organisatie te verrijken en zichzelf te ontwikkelen en ontplooien en zich op die manier continu te verbeteren.

Gastvrijheid is een wijze van communiceren. Communiceer met medewerkers over hoe je met hen de arbeidsrelatie vorm wilt geven. Afstandelijk of betrokken? Door het bieden van goede faciliteiten en het creëren van een sfeer van vertrouwen en respect naar elkaar, zal de nieuwe medewerker zich geboeid door en verbonden met de organisatie voelen. Door het aanbieden van voldoende goede en veilige parkeerplaatsen, het verstrekken van informatie met behulp van moderne communicatiemiddelen en geboden faciliteiten in het kader van Het Nieuwe Werken. Goed werkgeverschap is ook goed faciliteren op het gebied van gezondheid (sport en ontspanning) en voeding (het aanbieden van lekkere, gezonde en duurzame producten). Communiceer je doelstellingen om een diepere relatie met je medewerkers te onderhouden. Zorg voor hen, hou van hen en heet ze iedere dag weer van harte welkom in je organisatie. Wees gastvrij en betrokken met je medewerkers. Het resultaat zal zijn dat je medewerkers dieper betrokken en verbonden zijn met de organisatie.

Dit artikel is afkomstig uit het boekje ‘Gastvrijheidsarchitectuur’ uitgegeven door Hutten. Ben je nieuwsgierig naar de inhoud van het volledige boekje? Een hardcopy van het boekje is te bestellen via de website van Hutten.