Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek

Bossche leerlingen presenteren hun gezonde snacks

Jack Fijneman van Hutten gaf zes weken geleden een college aan de eerstejaarsstudenten van de afdeling Horeca (ondernemer) van het Koning Willem I College in Den Bosch. De opdracht was om smaakvolle en gezonde snacks te maken die je zomaar eens in ons Smaaklokaal even verderop zou kunnen vinden. Dinsdag presenteerden 10 groepjes hun creaties aan het publiek. Met Jack als jurylid. Uiteindelijk mocht de winnaar met de hoofdprijs naar huis: een heus bezoek aan onze Ideeëntuin in juni en een rondleiding door De Verspillingsfabriek!

De leerlingen stonden bij aanvang van de mini-Ideeëntuin enigszins zenuwachtig voor hun eigen gebouwde stands. Ook al hadden ze zich tot in de puntjes verzorgd, nu zouden de duurzame hapjes worden gepresenteerd aan het aanwezige publiek. Wat zou iedereen ervan vinden? De weken van nadenken en bijschaven waren nu voorbij. Het doel was om te denken in de geest van Hutten: gezonde, duurzame en smaakvolle producten. De studenten die de Ratadel (met onder meer ratatouille) lieten proeven waren zo vrijpostig geweest om de bakfiets van het echte Smaaklokaal voor hun stand te plaatsen. Natuurlijk hadden ze het wel netjes gevraagd. De groepjes kregen in hun voorbereiding de nodige steun van docenten Paul Swinkels en Twan Musters. “Het is goed voor ze om er op deze manier achter te komen wat er bij komt kijken om een dergelijke snack te maken. Eigenlijk zouden we rond negen uur beginnen met de opbouw, maar sommige leerlingen waren er al om half acht. Dat geeft toch aan dat ze er allemaal heel veel zin in hadden", zegt Paul.

Variatie
In de mensa van de Bossche scholengemeenschap loopt iedereen af en aan. Medestudenten zijn nieuwsgierig en komen kijken wat hun collega's ervan hebben 'gebakken'. Maar her en der zijn er ook ouders en zelfs grootouders die van de smaakvolle hapjes komen proeven. Regelmatig hoor je zinnen als 'wat lekker' of 'het smaakt echt heel goed' vallen. Proef je bij de ene stand van een heerlijke 'bug burger' met meelwormen erin verwerkt, bij het andere kraampje kun je smikkelen van een Bossche stroopwafel en bij de andere stand kom je een variant tegen op de oer-Hollandse frieten: groentefrieten. Jack Fijneman van Hutten is onder de indruk van al het lekkers wat hij krijgt voorgeschoteld: “Ze hebben echt heel goed hun best gedaan. In sommige producten zit best potentie! Maar deze middag is ook goed voor het leerproces van de studenten. Je moet ook denken aan de inkoopprijzen van de producten, kruiden en groenten die je gebruikt. Al met al vind ik dat iedereen zeer creatief is geweest. Alle stands krijgen van mij een dikke voldoende. Het gaat namelijk ook om de presentatie van een product. En sommige stands blinken echt uit in aantrekkelijkheid en creativiteit. Wij hebben natuurlijk onze expertise hoe je duurzaam om moet gaan met voeding. Ik vind het heel leuk om onze kennis door te geven aan toekomstige generaties die in ons vakgebied aan de slag gaan."

Gezonde voeding
Leerling Ian wijkt geen moment van zijn post. Hij staat bij de stand waar de avocado met Hollandse garnalen wordt gepresenteerd. Voor deze dag heeft zijn creatieve denktank zelfs speciale petten opgezet. “De reacties zijn enthousiast. We hebben echt lang gebrainstormd om tot deze snack te komen. Erg tof om het nu hier te mogen presenteren." Dat geldt ook voor leerlinge Michelle, die een gezonde variatie heeft gemaakt op een broodje bapao. “Het is wel spannend natuurlijk. Maar ik vond het heel leuk om na te denken over hoe je een snack in de markt zou kunnen zetten. Vanuit jullie wisten we wat de voorwaarden waren. Je leert hier heel veel van. Dit is toch hoe de praktijk werkt waar wij later in terecht komen", zegt ze. In de keuken is het een komen en gaan van koks en bediening. De hapjes vinden gretig aftrek, waardoor de borden en dienbladen met al het lekkers af en aan gaan. “Wacht maar even", zegt Ian, "er komt zo weer een lading aan. En, wat vind je ervan?", vraagt hij vol verwachting. Koning Willem I-docent Hugo Linskens is ook een kijkje komen nemen. “Gezonde voeding speelt een steeds belangrijke rol in ons leven. Het is een goede zaak dat onze leerlingen dit ook meekrijgen. Vlees zal schaarser worden, dus we moeten creatief worden in het proces van voeding maken."

Winnaar
Na tweeënhalf uur komt Jack met het finale oordeel. De leerlingen luisteren aandachtig naar alle goede tips en adviezen die hij voor ze heeft. In zijn totaliteit was het een zeer geslaagde middag met 10 verrukkelijke snacks, benadrukt Jack nogmaals. “Geen enkel groepje krijgt een cijfer onder de zeven!" Nu voor de leerlingen maar hopen dat de aanwezige docenten goed naar Jack hebben geluisterd….Na ampel beraad maakt hij het groepje van de groentefrieten blij. Ze worden meteen uitgedaagd om in juni het concept te presenteren voor zo'n 250 professionals uit de culinaire wereld tijdens de Hutten Ideeëntuin. Hoe gaaf! Ietwat verlegen nemen ze de uitdaging aan. En nadat de mini-Ideeëntuin ten einde is gekomen, is het tijd om alle stands op te ruimen en de keuken weer schoon te maken. Want ook dat hoort erbij als je in de horeca werkzaam bent.