Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek

De culinaire mix van Hendriks #2

Het is december. De dagen worden korter en korter en de duisternis valt al om 16:30 uur binnen. Het enige wat mist is een pak sneeuw voor de deur om helemaal in winterse sferen te komen! Wat is er dan lekkerder om voor de kachel of de open haard te zitten met een glas rode wijn? Maar… wat doe je als je voldoende wijn op hebt en je hebt nog een halve fles open staan?

Dit was mijn uitgangspunt voor de uitzending van de rubriek 'Smakelijk' van Omroep Brabant van afgelopen zaterdag 10 december. In die rubriek behandelen vier chef-koks uit Brabant elke week een streekproduct en vertellen zij waarom juist dat product zo goed en mooi is. De vier koks wisselen elkaar af waardoor ik om de vier weken een ander ingrediënt in het (winter)zonnetje zet! Afgelopen zaterdag had ik voor de Conference-peren van onze De Guijt-helden Walter en Henri Ruis uit Lithoijen gekozen!

Fruit-fluisteraars
Sinds 1997 telen de gebroeders Ruis al peren en een jaar later zijn ze ook begonnen met de appelteelt. Als een van de weinigen in heel Nederland hebben ze een biologisch evenwicht weten te bereiken waardoor er nu al twee jaar zonder gebruik van insecticiden wordt gewerkt! Dit komt omdat ze gebruikmaken van geïntegreerde gewasbescherming. Dat houdt in dat ze eerst kijken wat er in de boomgaard speelt en aan de hand van die waarnemingen een besluit nemen over de aanpak. Ze zijn eigenlijk dus een soort fruit-fluisteraars!

Om de kwaliteit van hun producten te waarborgen verzorgen ze de hele dienstverlening van teelt tot aan het verpakken.

Recept gestoofde peer

  1. Breng rode wijn met een kaneelstokje, een steranijs, een blaadje laurier, een kruidnagel, een gesneden sinaasappel, een halve citroen en vijf eetlepels suiker rustig aan de kook en laat even trekken.
  2. Schil de peren en haal het klokhuis eruit.
  3. Pocheer de peren zachtjes gaar (garen onder het kookpunt, dus tegen de kook aan).
  4. Laat de peren afkoelen in het vocht.
  5. Je zou nog een stuk bakpapier op de peren kunnen leggen met een bord erop om te zorgen dat ze zeker onder het vocht staan tijdens het koken.

Gestoofde peer is ook heel erg lekker tijdens het kerstdiner; lekker bij wild. Liever als dessert? Vervang de rode wijn dan door een flesje zoete witte wijn, laat de kruidnagel en laurier weg en serveer de peertjes met een wentelteefje van peperkoek en vanilleroomijs!

Wil je de uitzending van 10 december terugluisteren? Dat kan via de onderstaande link (na 40 minuten):

http://www.omroepbrabant.nl/?epg/16595892/Lekker+Weekend

Smakelijke groeten,

Joris Hendriks