Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek

Een ander bedrijf, een andere omgeving

Een tijdje terug werd ik benaderd door Banenruil.nl. Zij vroegen mij of ik deel wilde nemen aan een pilot waarbij ik voor drie dagen mijn baan als manager HR Operations bij Hutten kon ruilen. Met wie of bij welk bedrijf dat was, was nog niet duidelijk. Ik twijfelde geen moment en besloot om deel te nemen aan deze leuke uitdaging. Via een intakeformulier werd mij gevraagd bij welke organisatie of sector ik absoluut niet terecht wilde komen. Deze vraag liet ik onbeantwoord omdat ik vind dat je juist je oogkleppen moet afzetten en voor alles open moet staan. Uiteindelijk werd ik gekoppeld aan Mirjam Burgers, senior HR Expert Consultant Learning & Development bij ING in Amsterdam.

Op donderdag 25 juni mocht ik mij voor de eerste keer in onze hoofdstad melden. Een enorm gebouw was het eerste dat mij begroette namens ING. Eenmaal binnengekomen meldde ik mij bij de receptie. Na een hartelijk welkom werd ik opgehaald door mijn contactpersoon Petra. Zij nam mij mee door het gebouw. Er viel direct een ding op. Bij ING vergaderen mensen via een zogenaamde 'stand-up'. Het idee hierachter is dat je vergaderingen niet te lang duren en je weer direct aan de slag kan. Ik heb ook nog gesproken met een aantal medewerkers van ING. Wat mij daarbij opviel was de relatief lange periode dat sommige mensen al werkzaam waren voor ING. Velen al meer dan tien jaar. Zij weten nog steeds voldoende uitdaging te halen uit hun werk.

Tekenend wordt het duidelijk

Mijn tweede dag brak alweer snel aan. Op maandag 6 juli mocht ik mij weer melden in Amsterdam. Het was deze keer een stuk rustiger in het gebouw. Carola haalde mij op. Ze had mij, net als Petra, al even op LinkedIn opgezocht om het gezicht te herkennen. Met een kopje thee begon zij te vertellen over haar werk. Al 32 jaar zet zij zich in voor ING. Een echte rot in het vak! Wat ik mooi vond aan het gesprek met haar, was de manier hoe zij dingen duidelijk maakt met tekeningen. De tekeningen maakten het verhaal alleen maar sterker. Nadat ik haar gedag zei, had ik nog een aantal besprekingen staan. En ook deze vlogen voorbij. Mijn tweede dag zat er alweer op voordat ik het door had.

Laatste dag

Maar er lag nog een derde dag in het verschiet. Op een regenachtige maandag 13 juli zette ik voor de laatste keer koers richting ING. Deze keer haalde Henk mij op. Hij werkt al zo'n 19 jaar voor ING. Samen woonden wij de 'weekstart' bij. Dit was ook voor de medewerkers nog vrij nieuw merkte ik. Tijdens de 'weekstart' worden alle lopende zaken doorgenomen, het werk wordt (op een democratische manier) verdeeld en er worden hoogtepunten gevierd. Daarna heb ik ook nog het een en ander over Hutten laten zien aan een groep medewerkers van Personal Learning. Heel bijzonder en hopelijk heb ik ze kunnen inspireren. Nadat ik nog een aantal andere afspraken had, zat het er toch echt op. ING mag ontzettend trots en blij zijn met haar medewerkers. Ze zijn loyaal en open qua communicatie. Wat mij het meest is opgevallen zijn de verschillende manieren van organiseren en samenwerken.

Mijn ervaring is dat Banenruil.nl iets is om voor open te staan. Ik vind het een uitgebreidere versie van een jobflirt waarbij je de kans krijgt om een kijkje te nemen in iemand anders zijn werkveld. En je krijgt er een frisse blik door!