Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek

Een leerzame workshop gebarentaal

Sinds het overnemen van de bakkerij van Kentalis Compas, sta ik regelmatig onhandig te gebaren bij het koffiezetapparaat. Want hoe zeg je nu goedemorgen tegen je dove collega? Heel leuk dus dat we vanuit Hutten de kans kregen voor het volgen van een workshop gebarentaal verzorgd door Kentalis. Vanuit het hele land meldden zich samenwerkers aan, allemaal met hun eigen motivatie. Om te kunnen communiceren met dove gasten of familieleden of om net als ik een begin te maken met de communicatie met onze samenwerkers uit de bakkerij dus.

Om ons voor te bereiden op de workshop was ons gevraagd de documentaire over doven van het programma De Hokjesman te kijken. Een eye opener voor mij. Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat in 1880 de gebarentaal is afgeschaft en tot de jaren negentig van de vorige eeuw het gebruik ervan een taboe en zelfs verboden was. Ook de zeer sterke Dovencultuur maakte indruk op me. Ik had niet gedacht dat dove mensen zich zo'n vreemde voelen in de horende wereld en dacht dat de acceptatie veel groter was. Reden te meer om over mijn schroom te stappen en gewoon te proberen om contact te maken, hoe klunzig ik me ook voel!

Het belang van mimiek
Cielke van Daelen is gebarendocent bij Kentalis. Enthousiast gaat ze van start, zonder een woord te zeggen…Tijdens de workshop leren we hoe belangrijk mimiek is. Ook omgangsvormen komen aan bod, zoals hoe je het beste contact kunt maken, zonder iemand te laten schrikken. Zorg ervoor dat je eerst visueel en dan pas lichamelijk contact maakt door middel van tikken op ooghoogte aan de arm. Wil je iemand roepen, dan kun je stampen, horizontaal met je handen wapperen of op de tafel kloppen. We oefenen met een aantal basisgebaren om te begroeten, wat werkwoorden en vragen (wat, waar, waarom, hoe, welke, hoeveel). Ook werkgerelateerde gebaren komen aan bod (bakken, oven, brood, eten, opruimen, lekker!).

Oefenen, oefenen, oefenen
Sander van de Ven, Eventmanager bij Kora at Evoluon: 'Ik wilde graag kennismaken met gebarentaal. Daarnaast leek het me in mijn functie als Eventmanager bij Kora at Evoluon handig om enige kennis van gebarentaal te hebben voor het geval we dove mensen te gast hebben. Ik heb de workshop als heel leerzaam en bruikbaar ervaren. Gebarentaal is natuurlijk niet in twee uur te leren, maar wel erg leuk om kennis te maken met de beginselen en gebruiken. Veel gebaren zijn logisch, de gebaren onder de knie krijgen vergt echter veel tijd, doorzettingsvermogen en is een kwestie van oefenen, oefenen, oefenen.' Ook Jack Franken, coördinator Kwaliteit, Arbo en Milieu vond de workshop een geweldige manier om via de trainster de wereld van de doven binnen te stappen. “Ik heb tips & tricks geleerd om een begin te maken met de communicatie met mijn collega's in de bakkerij. Een 'goedemorgen' in gebarentaal hoort er op z'n minst bij.'

Die 'goedemorgen' zit er bij mij na deze ochtend wel ingebakken. Nu zorgen dat ik rest niet snel vergeet. Van de week dus maar even langs de bakkerij gaan. Dat is sowieso geen straf in deze tijd van kerstkransjes…

Wil jij ook meer weten over de Nederlandse dovencultuur en gebarentaal? Kijk dan eens naar de documentaire van De Hokjesman via deze link .