Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek

Eet het seizoen: de smaakmakers van de winterkeuken

Van typische winterse smaakmakers uit de Hollandse keuken kun je een beetje nostalgisch worden. De geur van kaneel, kruidnagel en nootmuskaat… In 2018 zijn deze smaakmakers nog net zo hip, maar koken we in dit jaargetijde ook met verwarmende en aromatische specerijen en kruiden van over de hele wereld. Kurkuma, komijn, koriander, saffraan en venkelzaad bijvoorbeeld. Of sumac uit de Midden-Oosterse keuken, een paarskleurig fijngemalen besje en een perfect alternatief voor citroen en zelfs zout. Aromatische kruiden als tijm, salie, laurier en rozemarijn geven de ingrediënten van je winterse gerecht een rijkdom aan smaak en zorgen voor balans. Tomatensaus met rozemarijn of appeltjes uit de oven met tijm en kaneel… Hieronder vind je tips hoe je de typische smaakmakers uit de winterkeuken kunt gebruiken. Mmmm, laat de regen, vorst en wind maar komen. Wij duiken de keuken in! 

Ui
Wit, rood of geel: uien zijn onmisbaar in elke keuken. In de zomer in je salade, nu als smaakmaker in je soep, saus of stoof. Verkouden en je neus verstopt? Leg een doorgesneden ui langs je bed!

Knoflook
Nog zo’n ingrediënt dat wereldwijd bekend is om zijn bijzondere smaak en geneeskrachtige eigenschappen. Zo verlaagt het bloeddruk en cholesterol. En die geur? Eet peterselie, dat neutraliseert.

Groene peper
Met pepers kun je alle andere smaken in een gerecht ophalen. Maar hoe scherp je het wilt, is heel persoonlijk. Laat voor een milder gerecht de zaadlijsten en de pitjes weg. Tip: combineer in de winter verse peper met nootmuskaat of komijn met geroosterde groenten uit de oven.

Laurier
Je eet het niet, maar stooft de blaadjes mee. Hoe langer, hoe meer smaak. Onmisbaar in Hollandse stoofgerechten, maar denk ook eens aan zoet. Cake en pudding met een vleugje laurier smaakt meer dan prima. Weetje: in de klassieke oudheid werden keizers gekroond met een laurierkrans als teken van glorie.

Rozemarijn
Krachtig kruidje en veel gebruikt in de Mediterrane keuken. Met een paar blaadjes breng je een gerecht op smaak. Aanrader: in combinatie met knoflook. En in de Hollandse keuken is een beproefd duo natuurlijk aardappeltjes met rozemarijn uit de oven.

Salie
Salie heeft een typische smaak en geur. Als je het eenmaal geproefd hebt, herken je het meteen. Salie werd al door de Romeinen gebruikt, omdat het vette gerechten beter verteerbaar maakt. Tip: salieblaadjes kun je frituren en daarna als garnituur over salades of pasta’s strooien.

Prei
Prima in de erwtensoep, maar spring eens uit de band met prei: in een roerbak met champignons, verwerkt in een hartige quiche, bij pastagerechten of op een zelfgemaakte pizza. Kies geen megagrote exemplaren, maar kleine tot middelgrote preitjes met een stevige witte onderkant en donkergroene bladeren, die zijn zoeter en zachter van smaak.

Palmkool
De smaak van palmkool lijkt op die van boerenkool. Gebruik het voor een heerlijke herfstsalade: met linzen en tomaatjes of met peer en geitenkaas. De nerf van het blad is taai en kun je het beste verwijderen, maar gooi het niet weg! Bak het in kleine stukjes samen met een uitje en wat knoflook. Lekker als bijgerecht! 

Knolselderij
Knolselderij is een perfecte aardappelvervanger. Maak er eens stamppot mee of gratineer in de oven. Maar ook rauw in een winterse salade met appel en walnoten of als ingrediënt van een dikke (maaltijd)soep doet deze knol het goed. Tip: ook het blad kun je eten, het heeft een licht bittertje!

Onze chefs koken graag met deze winterse smaakmakers. Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen in jouw  bedrijfsrestaurant? Neem dan contact op met Hanneke Kezer