Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek

Foodsquad en partners lanceren meerjarenprogramma rond Voeding en Leefstijl

Hoe kan de Agrifood-sector een sterkere bijdrage leveren aan de gezondheid van mensen? De partners binnen het open innovatienetwerk Foodsquad willen in het programma 'Foodsquad Opens Doors' de weg vrijmaken voor ondernemers die antwoord willen geven op deze grote maatschappelijke uitdaging. Hutten, Sligro Food Group, AgriFood Capital, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Omnivoor en Addam gaan zich de komende jaren inzetten voor innovaties op het gebied van voeding en leefstijl. Daarbij zetten zij ook letterlijk hun deuren open en gaan kennis, expertise en faciliteiten beschikbaar stellen voor innovaties uit het regionale bedrijfsleven. Een unieke aanpak voor Nederland, waarvoor de komende jaren een budget van ruim 2,4 miljoen euro beschikbaar is. OP-Zuid en de provincie Noord-Brabant kenden recentelijk een bijdrage van ruim 1,1 miljoen euro toe en de partners nemen de resterende investering voor hun rekening.

Steeds meer mensen krijgen te maken met ziekten die ontstaan door een slechte leefstijl. Slechts 5 % van de Nederlanders eet bijvoorbeeld volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad. Ongezonde voeding en leefstijl zijn daarmee een van de hoofdoorzaken van de vijf grootste welvaartsziekten in ons land: kanker, obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en depressie. Met dit in het achterhoofd startte Hutten eind 2012 het innovatienetwerk Foodsquad om met partners betekenisvolle innovaties te ontwikkelen rond duurzame en gezonde voeding. Eén van de bekendste resultaten is De Verspillingsfabriek die begin dit jaar het licht zag. Nu pakt Foodsquad door op de thema's voeding en leefstijl met het programma Foodsquad Opens Doors.

Kennis en faciliteiten binnen handbereik
Belangrijk onderdeel van het programma is dat regionale ondernemers voor hun innovaties op het raakvlak van voeding en gezondheid straks geholpen kunnen worden door partners als Hutten, Sligro Food Group, Jeroen Bosch Ziekenhuis en Agrifood Capital. Dat kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van faciliteiten of real-life testomgevingen, door kennis met elkaar te delen of door gebruik te maken van het beschikbare netwerk. In Nederland vinden food-ondernemers met goede ideeën vaak nog lastig de weg naar de markt in een geconcentreerde foodsector. De partners van Foodsquad gaan zich ervoor inzetten om dit gemakkelijker te maken.

Voorbeeldmodellen
Daarnaast zullen enkele grote innovatieprojecten rond voeding en leefstijl invulling krijgen. Zo wordt gewerkt aan leefstijlprogramma's voor specifieke doelgroepen als ouderen en patiënten met een chronische aandoening. Ook worden voorbeeldmodellen ontwikkeld voor bijvoorbeeld vitale school- of bedrijfsrestaurants en wordt een distributiemodel ontworpen voor doelgroepspecifieke voeding. Momenteel wordt gewerkt aan een digitaal platform rond aangepaste voeding voor diëtisten en patiënten.

Gezonder en vitaler
Maarten Schellekens, manager van Foodsquad: "We zijn ruim drie jaar geleden begonnen met Foodsquad en we zien steeds meer dat maatschappelijke innovaties rond duurzame en gezonde voeding kansen bieden en onze maatschappij verder helpen. De komende jaren gaan we er met de innovatieprojecten voor zorgen dat voeding en leefstijl onderdeel worden van onze zorg, we in onze eetmomenten gestimuleerd worden om gezond(er) te kiezen en we voeding beter aan laten sluiten bij iemands persoonlijke wens, behoefte of ziekte. We gaan samen op weg naar een vitaler en gezonder Nederland. Dat doen we niet alleen met de partners van Foodsquad, maar zeker ook met regionale ondernemers die hierop actief zijn. De toekenning van de subsidie door OP-Zuid en de provincie Noord-Brabant geeft ons extra middelen en mogelijkheden om deze droom waar te maken."

Wil je meer weten over Foodsquad of over het programma 'Foodsquad Open Doors', dan kun je contact opnemen met Maarten Schellekens, manager Foodsquad: Maarten.schellekens@foodsquad.nl