Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek

​Gastvrijheid als basis

In een wereld die steeds digitaler wordt, gaan we meer en meer op zoek naar eerlijke verbindingen en zingeving. Een opdrachtgever zal zich vaker afvragen waarom hij of zij nog specifiek bij een bepaald bedrijf koopt. De medewerker 3.0 zal zich steeds afvragen: waarom ga ik voor dit bedrijf werken? Maatschappelijke relevantie wordt erg belangrijk voor product en bedrijf om te overleven in de nabije toekomst. 

We horen je denken: “Wat heeft dit te maken met gastvrijheid?” Gastvrijheid is de intrinsieke motivatie om een gast ‘vrijer’ te maken. Vrijer voor wat? Vrij om te zijn wie hij is: hij wil zich comfortabel, veilig en begrepen voelen.

80% van onze woorden worden niet gehoord en blijven niet bij. Non-verbale communicatie is dus erg belangrijk. In dit kader spreken we graag over gastvrijheid in de context. Alle zintuigen doen mee in de contextbeleving van de gast. Alles wat je ziet, hoort, voelt, ruikt en proeft bepalen of je gastvrijheid ervaart. Een westerse gast is kritisch en toetst continu of het beeld van de organisatie congruent is aan zijn gedachten. Is het verhaal dat mij verteld wordt echt? Kan ik erop vertrouwen dat het goed komt? Wat is zijn attitude als het mis gaat? Gastvrijheid, zoals we het hier bedoelen, is simpelweg de waarneming van alles wat de gast ervaart: het eerste contact, de uitnodiging, vanaf de autoweg tot aan het parkeren, de receptie, de ontvangstruimte, de lunch, het vertrek, de ‘aftermail’, et cetera.

Gastvrijheid is geen kunstje of rol, gastvrijheid is de manier waarop je op een authentieke wijze uitdrukking geeft aan je oprechte gastvrijheidsgevoelens voor de ander. De eerlijke overtuiging om de ander iets te geven met de juiste energie. Wanneer de boodschappen die je voor je gast hebt perfect zijn afgestemd op de context en vice versa, zal de aankoopmotivatie significant toenemen. Met een goed gastvrijheidsplan kun je jezelf richten op je gast.

Je hoeft geen ellenlang verhaal te vertellen over duurzaamheid als je in de hal je goede doelen hangt. De andere kant is ook waar: wanneer je zegt te staan voor kwaliteit, maar het schilderwerk in jouw pand bladdert af, komt je verhaal niet over. We onderschatten dit enorm en er is een enorme winst te behalen als je dit periodiek en objectief bekijkt. Houd jezelf de spiegel maar eens voor: je voelt zelf wanneer het klopt. En dát gevoel is exact wat je wilt overbrengen.

Dit artikel is afkomstig uit het boekje ‘Gastvrijheidsarchitectuur’ uitgegeven door Hutten. Een hardcopy van het boekje is te bestellen via de website van Hutten.