Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek

Gastvrijheidsarchitectuur: waar gaat het écht over?

Hutten is bijna 80 jaar actief in de belevingswereld van gasten en dus in de gastvrijheidsindustrie. De laatste jaren komen we steeds vaker tot de conclusie dat gastvrijheid niet alleen gaat om de lach of de vriendelijke woorden, maar dat het gaat om alles wat de gast ervaart en wat voor energie dit uitstraalt. 

We schijnen te vergeten dat we bij het ervaren van gastvrijheid alle zintuigen gebruiken, maar ook, en dat is zeker zo belangrijk, ons brein. Dat aan de ene kant geweldig wil genieten van dat prachtige beeld, maar tegelijk ook op zoek is naar de authenticiteit en de integriteit van het voorgeschotelde beeld.

Iedere dag opnieuw, al decennia lang, houdt ons bezig waarom de energie op het ene feest afwijkt van het andere en waarom het ene bedrijfsrestaurant zo’n andere indruk maakt dan het andere. Langzamerhand zijn we tot de conclusie gekomen dat het een complex spel is van omgeving, temperatuur, kleurstelling, gasten, medewerkers, inrichting, eten en drinken. Je zou kunnen stellen dat wanneer eerder genoemde componenten goed op elkaar zijn afgestemd, dit een enorme impact heeft op heeft de energie van het geheel. Neem als voorbeeld sterrenrestaurants: deze zijn vanaf de oorsprong gewend om ‘het verhaal’ van begin tot eind kloppend te maken. De vraag is alleen wel of de medewerkers die er werken ook het maximale plezier beleven. Is het restaurant authentiek? Zo ja, alleen dan hebben wij als gasten een super ervaring. Marketeers zijn de laatste jaren in staat geweest om concepten dusdanig te vervaardigen dat gastvrijheid geen rol meer speelt. Denk aan Mc Donalds; dit concept is zo sterk zodat je de mens in het hele verhaal vergeet.

Aan de andere kant ontwerpen architecten panden zonder écht te weten waar ‘het’ over moet gaan. Prachtige gebouwen met gelikte ontmoetingsruimtes. Maar als je een simpele vraag stelt over wat de gast denkt wanneer hij vertrekt bij het bedrijf, wordt het lastig. Grote, geweldige gebouwen, maar mag ik als medewerker toevoegen? Is het pand van mij en ondersteunt het mij? Belangrijke vragen, want het gaat er in de komende decennia om wat en wie we echt willen zijn. Dan is een gebouw en zijn ruimtes ondersteunend aan ons geluk. Aan het geluk voor gasten en medewerkers.

Is het niet zo, dat voordat je gaat bouwen, je buitengewoon goed nadenkt over wat mensen gaan ervaren in de diverse ruimtes van het gebouw? Is het niet zo, dat de ruimte de juiste energie zou moeten geven voor gast en medewerker, helemaal in lijn met de missie en visie van een bedrijf of instelling? En is het niet zo, dat je goed moet nadenken of het eten en drinken dat je serveert helpt met het verwezenlijken van jouw werk of geluk? Dit is het verschil tussen een plek waar jij jezelf meteen prettig voelt en de plek waar je brein continu bezig is met het constateren van de verschillen.