Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek

Genieten voorop, zo kom jij vitaal de feestdagen door

Geurige gerechten, verrukkelijke borrelhapjes, zoete versnaperingen en sprankelende drankjes… december is de maand van feest. Heerlijk genieten en ontspannen samenzijn met je naasten. Al die gezelligheid wordt nog aantrekkelijker als je op 1 januari niet dat gaatje van je riem hoeft te verstellen. Want het gevaar van ‘te veel’ ligt deze dagen beslist op de loer. Graag deel ik wat tips met je hoe je vooral kunt genieten en vitaal door de feestdagen komt.

80/20 regel: bij Hutten zijn we fan van de 80/20 regel: 80% gezond en 20% ongezond. Probeer dit ook tijdens de feestdagen vol te houden. Wat helpt bij al het lekkers dat aan je neus voorbij komt, is je af te vragen: heb ik hier nu echt zin in of pak ik het uit gewoonte/beleefdheid/zonder erbij na te denken. Als je alleen kiest wat je het allerlekkerste vindt en dat bewust doet, kun je genieten zonder dat je ongemerkt te veel eet. Wat ook helpt, is ervoor te zorgen dat je tussendoor goed eet en je maag vult, dan ga je niet aanvallen. Begin de dag van je kerstdiner met een ontbijtsalade met een gekookt eitje en neem als lunch bijvoorbeeld een vullende soep.

Ga voor groente
Ga sowieso voor groente! Kies bij het diner voor een bord vol groenten. Groenten zijn vezelrijk en caloriearm, je buik wordt er blij van! Bovendien krijg je zo de nodige vitaminen en mineralen binnen. Onze chef Terri Salminen stelde een compleet vegetarisch viergangen kerstmenu samen, je vindt het hier op ons blog. En eet langzaam, twintig minuten na je eerste hap geeft je lichaam een seintje aan je hersenen of je genoeg hebt gegeten. Eet je te snel dan is de kans dat je al te veel naar binnen hebt gewerkt dus groter.

Bob-glaasjes ook voor thuis
En dan die lekkere wijntjes… Ga er verstandig mee om, bedien jezelf bijvoorbeeld van ‘Bob-glaasjes’; kleine beetjes in plaats van een vol glas wijn bij elke gang en wissel af met een groot glas water. Alcohol levert veel calorieën en het afbreken ervan laat je lichaam voorgaan op het afbreken van wat je hebt gegeten. Een gezond gebruik van alcohol is niet meer dan 1 glas per dag voor vrouwen en 2 glazen per dag voor mannen. Dit geldt dus per dag en kan helaas niet worden opgespaard tot 1 keer per week 7 tot 14 glazen. 

Terug naar normaal
Toch bezweken voor al het lekkers? Maak dan even pas op de plaats na de feestdagen. Neem een dag of twee om die paar dagen schranzen te compenseren. Begin ‘s ochtends met een groene smoothie, kies voor een salade, eieren of soep als lunch en vis of kip met groente als diner. Rigoureus aan de slag met je lijf in januari? Bedenk dat je niet aankomt tussen kerst en oud en nieuw, maar tussen nieuwjaar en kerst en dat diëten maar een tijdelijke oplossing is (als je het al volhoudt). 

Goede gewoontes in plaats van voornemens
Hoe verander je nu echt je gedrag, hoe houd je het vol? Ten eerste: beperk het aantal goede voornemens en schrijf ze op. Elke kleine stap telt: meer water drinken, elke dag een half uur bewegen, minder suiker. Help jezelf herinneren aan de voordelen en beloon jezelf als het goed gaat. Onthoud dat je ongeveer 60 dagen moet volhouden om de nieuwe gewoonte te behouden. Reden te meer om niet meteen je hele leven op zijn kop te zetten. Succes en vooral: geniet ervan!