Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek

Groenten van De Guijt bevatten meer voedingswaarden

De Guijt is het duurzame huislabel van Hutten dat inmiddels aan meer dan duizend producten hangt. Voor de groente en het fruit uit het assortiment werkt Hutten samen met 24 lokale boeren en telers. Zij telen hun product op een duurzame wijze.

Samen met Hutten hebben zij continu aandacht voor het verbeteren van de voedingswaarde van deze verse producten. Onlangs besloot Hutten de voedingswaarden van een aantal producten te laten onderzoeken door het Centrum voor Landbouw en Milieu. Het centrum onderzocht de komkommers, cherrytrostomaten en champignons van De Guijt. De resultaten bevestigen dat deze groenten inderdaad meer voedingswaarden bevatten. 

Duurzaam telen loont
Onderzoeken uit binnen- en buitenland hebben al uitgewezen dat het gehalte aan vitaminen en mineralen in groente en fruit de afgelopen decennia drastisch is teruggelopen. Geen positieve ontwikkelingen dus. Hutten besloot te laten onderzoeken hoe de voedingswaarde van de duurzaam geteelde verse producten van De Guijt zich verhoudt tot die van hun ‘normale’ soortgenoten. Om dit te bepalen heeft het Centrum voor Landbouw en Milieu gekeken welke stoffen in opvallende gehaltes voorkomen in de komkommers, cherrytrostomaten en champignons van De Guijt.

Tomaten, komkommers en champignons
De cherrytrostomaten worden geteeld door Bert van den Brand uit Uden. Hij laat de tomaatjes langer aan de tros hangen dan andere tomaten. De rijper geoogste De Guijt-tomaten bevatten hoge gehaltes aan mineralen (kalium, koper en ijzer), vitaminen en bioactieve stoffen (vitamine B6, C en E, Bèta-caroteen, lycopeen). De komkommers van De Guijt worden geteeld door Rene Tielemans uit Boekel en hebben een hoger gehalte aan voedingsvezels dan een ‘normale’ komkommer. De champignons van Peter van den Berg komen ook uit Boekel. Daar valt het hoge gehalte aan selenium (dat beschermt onze cellen) en vitamine B6 op, maar ook andere vitamines zoals B1, B2 en B9 zijn hoog ten opzichte van de normale champignon.

De Guijt Norm
Hutten is blij dat het onderzoek uitwijst dat de producten van De Guijt een hogere voedingswaarde hebben dan hun reguliere soortgenoten. Het is een bevestiging dat duurzaam telen loont en dat de producten van De Guijt door de strenge normering in kwaliteit uitblinken. Om een De Guijt-label te mogen dragen, moet een product namelijk voldoen aan de strenge ‘De Guijt Norm’. Deze normering is onderverdeeld in vier kernwaarden: gezond bezig, zuinig op onze wereld, diervriendelijk en huisgemaakt. Voor elke kernwaarde zijn concrete en meetbare criteria opgesteld. Hutten blijft de voedingswaarden van haar producten ook in de toekomst verder onderzoeken. Zo is de appel dit jaar als eerste aan de beurt voor een analyse.