Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek

Het schoolrestaurant van de toekomst

Hoe kun je jongeren stimuleren tot een gezonder eetpatroon? Niet alleen ouders kampen met deze vraag. Vanuit Foodsquad zijn we altijd op zoek naar manieren om mensen gezonder te laten leven met voeding. Niet door met een vingertje te wijzen en te vertellen hoe het wel moet: top-down en belerende interventies zijn niet effectief. Jongeren zijn eigenzinnige avonturiers. Daarom gingen we samen met hen aan de slag met de vraag: is een gezond schoolrestaurant een utopie of kan het wel?

Nederlandse tieners leven ongezond. In de kinderjaren hebben ouders veel invloed op hun kroost, maar dit verandert naarmate de pubertijd nadert. Jongeren maken meer en meer eigen keuzes, ook op het gebied van eten en drinken. Maar wat gebeurt er dan op het moment dat de gewoontes die ouders hun kinderen hebben aangeleerd verdwijnen? In een schoolrestaurant kunnen deze ongeschreven wetten worden behouden of zelfs worden verbeterd. In de praktijk blijkt helaas dat er niet gezond gegeten wordt in de huidige schoolrestaurants. Dat moet anders. Foodsquad is ervan overtuigd dat het ook anders kan!

Sligro, Hutten, SintLucas in Eindhoven en studio DOON gingen de uitdaging aan. Ze kregen hierbij steun van het SRE stimuleringsfonds. De jongeren van Studio DOON kregen de opdracht om het schoolrestaurant van het SintLucas in Eindhoven om te toveren tot het schoolrestaurant van de toekomst waarin jongeren worden gestimuleerd gezondere keuzes te maken. Vorige week presenteerden zij hun bevindingen over hoe dat restaurant eruit moet zien. En dat viel goed in de smaak. In het nieuwe schooljaar gaan de studenten van Studio DOON het concept en de bijbehorende app verder uitbouwen. Uiteindelijk moet dit in september 2016 bij Strijp S in Eindhoven tot uiting worden gebracht.

Ambitie

Wij willen met het schoolrestaurant van de toekomst proberen de schoolcatering van nu een andere weg in te laten slaan. Daarbij staan duurzaamheid, geluk en vitaliteit voorop. In eerste instantie gaan we bij het SintLucas aan de slag. Maar uiteindelijk willen we bij alle jongeren in Nederland een gezondere levensstijl creëren. Het moet anders! Het kan anders!