Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek

Hoe inspireer je je medewerkers tot een gezond eetpatroon?

Vitale medewerkers zijn de droom van iedere werkgever. Want dat betekent een hoge productiviteit en minder verzuim. Er zijn veel aspecten van invloed op de vitaliteit van mensen in een organisatie. Beweging maakt je productiever, ontspanning zorgt voor minder stress en een goed eetpatroon is van invloed op je concentratie. Maar hoe stimuleer je je medewerkers naar een gezonde leefstijl zonder betuttelend te zijn? 

We zijn inmiddels actief op meer dan 180 locaties en kennen dit dilemma van onze opdrachtgevers. Voeding is in het kader van vitaltiteit of duurzame inzetbaarheid vaak nog een onderbelicht onderwerp. En dat terwijl meer dan 50% van de medewerkers een voedingsgerelateerde energiedip tijdens werktijd heeft. Het is een onnodig verlies aan productiviteit en vaak te wijten aan wat de medewerkers eten tijdens hun lunch. We hebben daarom verschillende interventies ontwikkeld die onze gasten helpen. Een aantal daarvan, zoals nudging bieden wij standaard aan. Nudging is het beïnvloeden van het keuzegedrag van mensen, het geven van een duwtje in de goede richting. Een voorbeeld is fruit bij de kassa en groter servies voor salades en soepen. Ook onze Food Coach is standaard: een kleurcoderingssysteem (groen, oranje, rood) bij alle producten, waarmee we consumenten inzicht geven in welke mate producten bijdragen aan een gezond eetpatroon. 

Een gezond eetpatroon, wat is dat?
Bij een gezond eetpatroon gaan we niet uit van individuele producten die gezond of niet gezond zijn, maar van het totale eetpatroon. Dat bepaalt in welke mate je je lichaam goed voedt. Naast bijdragen aan de gezondheid, moet eten ook smaakvol en aantrekkelijk zijn en duurzaam en transparant geproduceerd. Ons advies voor een gezond eetpatroon is in een zin samen te vatten: eet zoveel mogelijk vers en onbewerkt, meer plantaardig, minder dierlijke en zo min mogelijk sterk bewerkte producten. Als je dit aanhoudt, zul je merken dat je minder last hebt van energiedips, dat je concentratie en je geheugen verbeteren. Om zo’n dip te voorkomen, is het van belang dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Door te kiezen voor verse en onbewerkte producten, kent je bloedsuikerspiegel minder sterke pieken en dalen.

Omgevingscontext bepaalt de balans
We voelen de verantwoordelijkheid om mensen te helpen een bewuste keuze te maken in wat ze wel en niet eten en drinken, maar we geven uiteraard keuzevrijheid. In overleg met opdrachtgevers zoeken we naar de beste balans, afhankelijk van de omgevingscontext. Bijvoorbeeld de balans tussen plantaardig en dierlijk en voldoende aanbod van groenten. Sommige opdrachtgevers gaan heel ver en anderen zijn behoudender. Neem Koppert Cress uit Monster dat het gezondste bedrijfsrestaurant van Nederland wil neerzetten en hun medewerkers een gratis lunch aanbiedt die helemaal is gebaseerd op de richtlijn vers, onbewerkt, meer plantaardig en minder dierlijk.

Gratis app voor thuis
Uit ervaring weten we dat je vaste gewoontes en eetpatronen niet van de ene op de andere dag verandert. Daarom hebben we programma’s ontwikkeld die je tijdelijk laten ervaren wat andere voeding met je doet. Zo is er het Eet Experiment, waarbij deelnemers 10 dagen een gezond voedingspatroon uitproberen. Of de Ontbijt Challenge, waarbij je verschillende ontbijtrecepten krijgt aangeboden die bijdragen aan een gezonder eetpatroon. In meer brede zin besteden we aandacht aan vitaliteit in informatieve en interactieve workshops en vitaliteitsweken, waarin we consumenten bewuster maken welke voeding bijdraagt aan je vitaliteit. Voor thuis is er de gratis Food Challenge App. Deze bevat vijf verschillende challenges die je individueel kunt doen, zoals de Fiber Challenge of de No Sugar Challenge.

Vitaliteitsmonitor
Een goed eetpatroon is slechts een onderdeel van een vitaal leven, daarom participeren we samen met vier andere partijen in de Vitaliteitsmonitor. Dit is een methode om stapsgewijs te komen tot een integraal, logisch en meetbaar programma voor vitale en duurzaam inzetbare werknemers. Lees hier meer over de vitaliteitsmonitor. 

Worstelen jullie ook met dit dilemma en wil je hier met ons over in gesprek, neem dan contact op met een van mijn collega’s: Hanneke Kezer, Bianca van Hest, Lynn Willemsz of Nan van Lith