Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek

Hoe je gastvrijheid communiceert

Het ontwikkelen van de juiste communicatiedragers draagt bij aan het versterken van de beleving die je als organisatie wilt overbrengen aan je gasten. Onder dragers van communicatie verstaan we alle middelen om boodschappen over te brengen aan je gasten en medewerkers en we onderscheiden hierin twee groepen: structurele en incidentele dragers.

Structurele dragers zijn alle zaken die vast zitten en niet zomaar kunnen worden weggehaald. Denk aan het parkeerterrein, de receptiebalie, de vergaderruimte, meubilair, het plafond, de vloer, de wandbekleding, et cetera. Kleur, vormgeving en kwalitatieve performance zijn afgestemd op elkaar. Dit alles speelt een grote rol in de beleving van gasten en medewerkers.

Incidentele dragers zijn alle zaken die we eenvoudig weg kunnen halen of toe kunnen voegen. Denk hierbij aan badges, leesbladen, koffie, serviesgoed, planten, tafeldecoratie, schilderijen, lunches, placemats, et cetera. Als deze goed worden gecombineerd met de structurele dragers binnen de missie, de visie, de cultuur met zijn waardes en boodschappen, krijgen we een enorme krachtige uitstraling die een gast of medewerker ervaart en bijblijft.Als we spreken over energie dan heb je nu jouw boodschap en jouw doel maximaal geladen. De gast voelt dat het klopt. Zijn bezwaren en belemmeringen zijn weggenomen of hij durft je na jouw presentatie aan te geven waarom hij toch nog twijfelt.

Misschien moet je even wennen aan de term gastvrijheidsarchitectuur. Maar eigenlijk is het logisch. Willen we de komende decennia goede business doen dan zullen we de kritische gast en medewerker op een juiste manier moeten faciliteren. Faciliteren in hoe we over willen komen op een manier zoals we écht zijn en het écht waar kunnen maken.

Dit artikel is afkomstig uit het boekje ‘Gastvrijheidsarchitectuur’ uitgegeven door Hutten. Ben je nieuwsgierig naar de inhoud van het volledige boekje? Een hardcopy van het boekje is te bestellen via de website van Hutten.