Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek

Hoe lang kun je wijn bewaren?

Laatst leerde ik twee belangrijke lessen over het bewaren van wijn. Ik krijg die vraag namelijk best vaak door anderen gesteld, hoe lang je wijn kunt bewaren. En hoewel het antwoord eigenlijk niet zo moeilijk is, zette mijn ervaringen me toch aan het denken.

Vergissen is menselijk en helemaal niet erg, je leert er tenslotte van. Een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen, toch? En ja, de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ook ik nog wel eens gevoelig ben voor verkooppraatjes! Laatst was ik op een proeverij van kelderrestanten. De naam zegt het al: het is de voorraad wijn die niet verkocht is. In een uiterste poging er toch nog iets van te verkopen, worden nogal eens wat trucjes uit de kast gehaald door de sommelier of wijnkenner… Toen ik op de verjaardag van mijn echtgenoot een champagne opende die ik dus bij die proeverij gekocht had, bleek dat het fruit uit de wijn was en het geheel kwam nogal 'belegen' over. De champagne had dus gewoon te lang in de fles gezeten! Een wijze les voor me: ik moet dus niet zomaar afgaan op wat de verkoper me vertelt. Het is belangrijk om informatie uit het verhaal te filteren die echt van belang is, zoals: hoe is deze wijn gemaakt en waarvan is deze wijn gemaakt. Dan had ik met mijn kennis kunnen weten dat het misschien niet meer zo verstandig was te investeren in deze fles. Geef dus aan wat je met de wijn wil doen, dan geef je de verkoper de gelegenheid om met je mee te denken en wellicht komt daar iets heel verrassends uit waar je zelf nooit op gekomen zou zijn. Moet het wel een oprechte verkoper zijn natuurlijk…

Maderiseren
Ook kreeg ik laatst van een collega-samenwerker haar complete wijnvoorraad. Ze zou hem nooit opdrinken. Nu kan ik moeilijk 'nee' zeggen en ben ik begonnen met het openen van de flessen. Er zit onder andere veel Prosecco bij. Prosecco kun je het beste drinken zo gauw het in de fles zit en beter niet langer dan een jaar in de koelkast bewaren. De Prosecco van mijn collega voldeed niet aan deze 'eisen'. Maar omdat ik nogal nieuwsgierig ben aangelegd, heb ik gewoon gekeken en geproefd wat het was. En hier stuitte ik op iets verrassends: de Prosecco was helemaal niet verkeerd om te drinken, hij was namelijk een beetje 'gemaderiseerd'. Dat betekent dat de wijn in een te warme omgeving heeft gelegen. Navraag bij mijn collega bevestigde dat: ze bewaarde de wijn in de keuken naast het fornuis, iets dat heel erg decoratief kan zijn, maar niet aan te raden bij wijnen waar je later van wilt genieten!

Uit de supermarkt
Natuurlijk mag je bovenstaande uitproberen, maar als het gaat om de houdbaarheid van wijn, dan heb je hopelijk meer aan mijn volgende adviezen. Allereerst is wijn een natuurproduct en zeker bij de betere wijnen geldt dat die een product zijn van heel veel kennis, ervaring en ongelooflijk veel passie. Ben je in de supermarkt, dan kan ik me indenken dat je nogal overweldigd kunt zijn door hoeveel keuze je hebt. Het is dan geruststellend te weten dat de wijnen in de supermarkt 'op dronk' zijn zoals dat heet. Je kunt ze dus meteen drinken, dus dat is makkelijk. Vaak staat ook op het etiket aan de achterkant hoe lang de wijn nog 'houdbaar' is en dus zijn kenmerken behoudt.

Bewaarwijnen
En dan komen we bij de 'bewaarwijnen' zoals die genoemd worden. Dit is een vak apart en alleen door specialistische kennis te ontdekken. Hiervoor geldt dus dat je toch echt af moet gaan op wat de verkoper vertelt. Het is het beste om open te zijn en aan te geven dat je niet zoveel weet, maar dat je openstaat om dingen te leren. Let wel: een koopje bestaat in dit veld niet. Je hebt hier echt te maken met de passie van de producent, maar ook die van de verkoper. Schroom daarom niet om vragen te stellen. Domme vragen bestaan niet, alleen maar domme antwoorden!

Sluit ik af met mijn motto: ruik, proef, ontdek en geniet. Laat je verrassen, er worden zo ontzettend veel mooie dingen gemaakt. Zoals de Fransen zeggen: slechte wijn wordt niet gemaakt, alleen het moment waarop je een bepaalde wijn drinkt kan onhandig gekozen zijn.

Heb jij een vraag over wijn? Ik beantwoord hem graag, neem dus gerust contact met me op!