Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek

HR Business Partners en Recruiters strijden voor betere samenwerking

Hoe kun je komen tot een betere samenwerking om de instroom van nieuw personeel optimaal te laten verlopen en tot een succes te maken? Deze vraag stond centraal in een 'battle' tussen HR Business Partners en Recruiters. Vorige week verzamelden ze zich in THREE-SIXTY voor een uitdagende uitwisseling van ervaringen en 'bij elkaar in de huid kruipen'. De inspirerende middag werd georganiseerd door Rumbold, een organisatie die professionals met elkaar verbindt binnen communities en hen laat ervaren wat samen groeien is. Namens Hutten was ik erbij en als recruiter heel benieuwd naar de inzichten van mijn vakgenoten!

Voorafgaand aan de battle verschenen er drie blogs op de website van Rumbold van deelnemers aan de wedstrijd. In hun blogs prikkelden ze de deelnemers vast na te denken over het thema. Zo schrijft Daniel Alfrink van Profource dat recruitment nu eindelijk overal de status krijgt die het verdient: “Niet langer weggeschreven in de organisatie-hark als een blokje onder in de HR-kolom, maar steeds vaker naast HR of nog beter: direct gekoppeld aan de business en vertegenwoordigd in het managementteam. HR zit en hoort in de lijn. Het management is verantwoordelijk voor alles wat behoort tot people management. De HR-administratie is gestandaardiseerd en heet e-HRM of HR Self Service. HR-adviseurs en -managers noemen zich Business Partners en houden zich bezig met Talentmanagement, Verandermanagement en andere strategische doelen. Wat doet HR dan nog in het recruitmentproces? Eigenlijk vooral in de weg zitten en vertragen. Want als HR in de lijn ligt en Recruitment Sales is geworden, dan is Recruitment geen HR meer en HR geen Recruitment."

In het blog van Adrienne Verhoeven van Workwonders lees ik dezelfde gedachte: “Recruiters en HRM'ers hebben vaak een andere focus en een andere stijl. De een gericht op sales, het enthousiasmeren van nieuwe mensen. De andere op de interne organisatie, talentmanagement en HR business partnership. Die andere blik staat de samenwerking in de weg. Maar zijn die verschillen er echt?", vraagt Adrienne zich af. Het derde blog, van de hand van Peter van Wijk van Fluor, gaat ook over de 'strijd' tussen de twee partijen. Volgens Peter wil de HR Business Partner de beste kandidaten, die passen in de strategische plannen van de afdeling en organisatie en wil het kandidaten eerst beoordelen voor de 'Hiring Manager' ze krijgt! Recruiters willen gewoon hun werk doen en vooral dat de HR Business Partners zich niet druk maken.

Frustratie en strijd, zouden beide partijen elkaar echt zo slecht begrijpen? Het beloofde een enerverende middag te worden…. De groep aanwezigen was mooi verdeeld, er waren ongeveer evenveel HR Business Partners als Recruiters. Aan de hand van een aantal stellingen, een gepresenteerd door een Recruiter en een vanuit de HR Business Partners, verkenden we elkaars werkterrein. Deze werden goed neergezet met leuke metaforen. Zo werd de link gelegd tussen Recruitment en prinses Elsa van Frozen: houd Recruitment niet gevangen, maar laat het los zodat het groter kan worden. Wees niet bang voor het onbekende dus, maar juist benieuwd naar nieuwe onverwachte kracht! Hierna kwamen drie stellingen aan bod waarbij er al veel overeenstemming wordt bereikt. Met die 'battle' valt het dus wel mee, want samenwerking en overeenstemming zijn het thema van de rest van de middag!

Door middel van een JUMP-sessie kijken we verder met elkaar. We wisselen adviezen en tips uit hoe om te gaan met de uitdagingen die iedereen nog heeft. Je kunt door middel van deze methode niet anders dan goed luisteren naar elkaar. Dan merk je weer hoeveel we in het 'normale' leven bezig zijn met bepaalde afleidingen. (lees: mobiele telefoons ;-))

De wereld blijkt niet zwart-wit en een scheiding tussen de HR Business Partners en Recruitment; daar zitten we eigenlijk allemaal niet op te wachten. Om een sprong te maken naar een goede samenwerking voor een grotere impact op business resultaten en human capital (inflow) management hebben we elkaar gewoon keihard nodig. Een gezamenlijke focus helpt ons om de doelstellingen te bereiken en de organisatie samen te faciliteren zodat de juiste talenten op de juiste plek worden ingezet!