Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek

Hutten Care & Cure wil leven van patiënten draaglijk maken

Hutten Care & Cure is een relatief nieuwe loot aan de stam van Hutten. Care & Cure wil met specialistische en gezonde voeding substantieel van waarde zijn voor het welzijn en het herstel van patiënten, gasten en bezoekers van ziekenhuizen en zorginstellingen. Hutten werkt hiervoor onder meer nauw samen met externe partners, zoals Voedingenkanker.info. Frank van Hurne van Hutten is vanaf het eerste uur betrokken bij de creatieve denktank die op maat gemaakte recepturen heeft ontwikkeld voor patiënten die het zo hard nodig hebben.

Hutten Care & Cure is in de loop van de jaren aangehaakt bij zorginstelling Pantein in Cuijk, Zusters van de Choorstraat, Stichting Barmhartige Zusters van de Heilige Carolus Borromeus en psychiatrische instelling Reinier van Arkel in Den Bosch, revalidatiecentrum Jacobkliniek in Haarlem en ziekenhuis Bernhoven in Uden. Bij laatstgenoemde partner zijn onlangs oncologische hapjes uitgeserveerd, die helpen bij het draaglijker maken van voedingsproblemen tijdens de intensieve chemokuurbehandelingen. "Daarnaast richten wij ons met name op gemalen voeding en dik vloeibare voeding. Wij zijn continu bezig om te kijken waar patiënten behoefte aan hebben. De ene patiënt heeft baat bij dik vloeibaar voedsel met allergenen en lactose, terwijl de ander lactosevrij en allergenenvrij moet eten", legt Frank van Hurne uit.

Apparatuur
Frank wil zich met Care & Cure onderscheiden met op maat gemaakte voeding. "Wij willen geen hapjes en gerechten maken die overal verkrijgbaar zijn. Dus écht onderzoeken wat een individu nodig heeft. Maar dat houdt tegelijkertijd in dat je daar je productieproces op moet aanpassen. Om specialistische voeding te maken, moet je wel andere bereidingstechnieken gebruiken. Dus schaften we bijvoorbeeld apparatuur aan die ervoor zorgt dat in bepaalde voeding geen klonten voorkomen. Er zijn patiënten bij met slikproblemen die dat absoluut niet naar binnen mogen krijgen."

Aansterken
Voor alle zorginstellingen werkt Hutten met een zeswekelijkse cyclus. Na die periode wordt het assortiment zodanig aangepast dat patiënten zo gevarieerd mogelijk te eten krijgen. "Smaak is bij ons van groot belang. De smaakbeleving is bij elke patiënt anders. Wij willen dat ze ook een beetje kunnen genieten van hetgeen ze geserveerd krijgen. Als wij met onze specialistische voeding een bijdrage kunnen leveren om het leven van deze patiënten draaglijker te maken, dan is ons doel bereikt. Veel patiënten krijgen pre-operatieve voeding. Onderschat niet dat sommige mensen te zwak zijn om te worden geopereerd. Het is de bedoeling dat patiënten aansterken van onze voeding om zo met een gerust hart een ingrijpende operatie aan te kunnen."

Toekomst
Frank ziet in de komende jaren een steeds belangrijkere rol weggelegd voor Hutten Care & Care. "Er zijn weinig organisaties die zich op een dusdanige manier bezighouden met specialistische voeding. Vanuit de consument komen ook steeds meer vragen. Laatst vroeg een mevrouw om gezonde hapjes te maken voor mensen met de ziekte van Krohn. Maar ook daarbij geldt: het komt heel nauw kijken wat een patiënt aan kan. Daar zijn we ons elke dag van bewust. Dat maakt het soms moeilijk, maar tegelijkertijd is het ook elke keer weer een uitdaging om aan de specifieke wens en behoefte van een patiënt te voldoen."