Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek

Hutten presenteert oncologische voeding op Open Dag ziekenhuis Bernhoven

Ziekenhuis Bernhoven in Uden opende zaterdag 19 maart zijn deuren voor publiek op de Landelijke Open Dag van de Zorg. Hutten Care & Cure was ook prominent aanwezig in Bernhoven, om onder meer zijn oncologische voeding te presenteren aan de gasten en geïnteresseerden.

Hutten wil graag van betekenis zijn voor mensen met kanker. Frank van Hurne is de drijvende kracht achter de oncologische hapjes, die helpen bij het draaglijker maken van voedingsproblemen tijdens de behandeling. De smaakbeleving is bij deze patiënten vaak heel anders. Hutten heeft hiervoor recepten ontwikkeld voor voeding, die zijn toegespitst op de specifieke behoeften van kankerpatiënten. Voor Hutten laten samenwerkers Samantha Janssen en Michelle Spierings de bezoekers kennismaken met de oncologische hapjes. Op tafel liggen onder andere zalmwraps, carpaccio en notentaartjes van witte bonen opgesteld. “Ze merken wel een verschil in smaak, maar dat is logisch. De hapjes zijn toch een stuk zoeter. Het heeft een uitgesproken smaak", aldus Samantha. Een passerende bezoekster reageert enigszins verbaasd als ze met de specialistische voeding wordt geconfronteerd: “Wat apart dat ze dit maken. Maar wel heel goed dat er rekening wordt gehouden met de smaakbeleving van kankerpatiënten", zegt ze. Het is de bedoeling dat vanaf 4 april de oncologische voeding aan patiënten op de dagafdeling van Bernhoven wordt geserveerd. “Wij monitoren uitgebreid hoe patiënten er op reageren. Wij willen graag van ze horen hoe het bevalt." Het enthousiasme is er op de Open Dag niet minder om, constateert Michelle. “De mensen waren zeer geïnteresseerd in het onderwerp."

Kindermenu
Even verderop laat onze meermaals gelauwerde kok Eric van Helvoort in een van de lounges van Bernhoven de jonge bezoekers van zijn kindermenu 'Iniminivitaminie' proeven. “Met een heel team zijn we bezig om voeding nog aantrekkelijker te maken. Zeker voor de allerkleinsten is het weleens lastig om duidelijk te maken dat groenten en fruit heel belangrijk zijn", weet Eric. Door een kindermenu aantrekkelijk 'op te tuigen' krijgen (zieke) kinderen toch de broodnodige voedingsstoffen binnen. Rode biet, wortel en knolselderij zijn bijvoorbeeld vermomd als Engelse drop. Zijn bejubelde en fraai aangeklede gerecht, het werd op de Horecava uitgeroepen tot beste en gezondste kindermenu van Nederland, is tegenwoordig ook te verkrijgen in 't Boshuys in Best. “Daar is het al regelmatig besteld."

Gastvrijheidsconcept
De gasten kregen in Bernhoven ook te zien wat de dagelijkse operatie van Hutten inhoudt. Hutten heeft in de afgelopen jaren een compleet nieuw gastvrijheidsconcept doorgevoerd in Uden. Een revolutionair eten- en drinkenconcept waarbij de wens en behoefte van de patiënt leidend is. In Bernhoven bepaalt de patiënt grotendeels wanneer, waar, wat en met wie hij eet. Elk bed heeft een bedside terminal, een geavanceerd touchscreen met daarop alle informatie over de menu's. Op de locatie zijn ruim honderd samenwerkers dagelijks bezig om het de patiënten en gasten zo goed mogelijk naar de zin te maken. In het ziekenhuis exploiteert Hutten het gasten-, bezoekers- en personeelsrestaurant, evenals de room & lounge services voor de patiënten.

Meer informatie over de oncologische voeding op voedingenkanker.info, een samenwerkingsverband tussen Hutten, de Wageningen Universiteit, het Integraal Kankercentrum Nederland, Alpe d'Huzes en de Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie.