Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek

Hutten viert Food Revolution Day in Jamie Oliver's Fifteen

“Als je niet wilt gaan huilen als je uien snijdt, moet je kauwgom kauwen," tipt de negenjarige Nashawn onze executive chef Ramon Jorge Otto terwijl hij onder diens toeziend oog een ui snippert. We zijn in Fifteen, Jamie Olivers restaurant in Amsterdam. Onder grote belangstelling van jong en oud werd daar op vrijdag 20 mei Food Revolution Day gevierd tijdens het door Fifteen, Food Revolution Ambassadeur Terri Salminen en Hutten georganiseerde Food Symposium.

Food Revolution Day is een initiatief van Jamie Oliver waarmee hij mensen over de hele wereld wil verbinden en inspireren. Samen koken, gezond eten en kennis over goede voeding staan op deze dag centraal. Thema's die perfect aansluiten op de visie van Hutten. Speciaal voor Food Revolution Day schreef Jamie Oliver een aantal basisrecepten met als doel te laten zien dat je met verse ingrediënten en een paar basisvaardigheden in een handomdraai de lekkerste en gezondste gerechten op tafel zet. Tijdens het Food Symposium lieten internationale chefs van Hutten, leerlingen van Fifteen en diens chef-kok Michael Verswijveren zien hoe je deze gerechten bereidt. En wie wilde, mocht zelf meedoen natuurlijk. Jeffrey Saueressig van Qander is op het symposium op uitnodiging van Hutten. “Hutten runt ons bedrijfsrestaurant. Zelf ben ik een enorme kookfan. Met mijn Indische roots ben ik het die het meeste kookt thuis. Het liefst verzin ik alles zelf en vers en gezond eten heeft mijn belangstelling. Heel leuk dat dit wordt georganiseerd, ik ben hier echt om te leren."

Gezond eten op school
Docent Bouke Raap van basisschool De Dapper uit Amsterdam bezoekt het symposium vandaag met leerlingen uit groep 5 en 6. Zijn school doet mee aan het scholenprogramma Jump-in dat Amsterdamse basisscholen helpt om kinderen meer te laten bewegen en gezonder te eten. De school deed al eens een project over gezonde voeding samen met Fifteen. “Met ouders hebben we toen gezonde lunches gemaakt, heel leuk. We leren de kinderen dat bewegen gezond is. Zo zijn we hier te voet, dat is drie kwartier lopen. We vinden het belangrijk dat kinderen ook leren wat gezond eten en drinken is. We vragen ouders een gezond tussendoortje en gezonde lunch mee te geven. Een gezond tussendoortje is altijd fruit en de kinderen krijgen op school water te drinken." Het enthousiasme van de leerlingen van meester Bouke is aanstekelijk. In groepjes maken ze kennis met de gerechten van Jamie. Ze helpen met het snijden van de groentes bij onze chefs Erwin Schneiders en Ramon Jorge Otto, smullen van de gewokte kip bij Fong Yee Wong en de pasta met verse tomatensaus bij Edwin Kwakernaak, schaven Parmezaanse kaas door de risotto van Damien Taylor en breken eitjes in de Shashuka van Damien Sawyer. Ook de verse pesto en hummus van Peter Strijbosch en Frank van Hurne vinden gretig aftrek.

Culinaire inspiratie
De bezoekers vragen onze chefs ondertussen de oren van het hoofd. Kun je de huid van de zalm wel eten? Hoe maak je deze chili-olie? Hoe krijg je de kip zo mals in de oven? “De mensen zijn heel geïnteresseerd. Ik vind het prachtig dat we hun vragen kunnen beantwoorden en hen op deze manier kunnen inspireren," zegt Hutten-chef Jeroen Lips. Zelfs staat hij deze dag achter de spirelli om spaghetti te maken van courgette, een alternatief voor pasta van deeg.

Food Revolution Day bij Fifteen, het was een dag vol enthousiasme, inspiratie, passie voor echt eten, een gave afsluiter van deze week. Van het weekend maar eens proberen of de tip van Nashawn werkt!

Zelf aan de slag met de recepten van Jamie? Je vindt ze hier.

Inspiratie opdoen en benieuwd naar de ontwikkelingen bij Hutten? Bezoek dan eens een van onze Hutten Ideeëntuinen. We organiseren er vier per jaar. In onze ambachtelijke keuken laten we je kennismaken met de nieuwste concepten van onze koks. De volgende is op 21 juni 2016. Je bent van harte welkom!