Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek

In de hoofdrol: de prei van Paul

Wist je dat prei kan uitbloeien tot een bloem? Gelukkig haalt onze De Guijt-held Paul van den Elzen uit Uden zijn prei op tijd van het land en kunnen onze gasten dagelijks genieten van deze smaakmaker. Graag vertellen we je wat Paul tot een echte De Guijt-held maakt.

Al van jongs af aan werkt Paul in de teelt. Als zoon van een tuinder ging hij aan de slag in het bedrijf van zijn vader. Dat bleek een goede leerplek, want op zijn drieëntwintigste was Paul klaar voor zijn eigen bedrijf. Hij begon met het telen van meerdere groenten, maar specialiseerde zich na een paar jaar in prei. Inmiddels is Paul de trotse eigenaar van zijn bedrijf Van Den Elzen Groentenverwerking BV met een areaal van 240 hectare.

Het proces van de prei
Paul werkt met een gedegen teeltplan. Dat houdt in dat hij voor het planten verschillende testen uitvoert om te kijken wat de prei nodig heeft. Het kiezen van de juiste grond is hier een onderdeel van. Er is verse grond nodig, die niet te droog is, maar ook zeker niet te nat. Paul heeft het daarbij extra luxe. Hij kan namelijk kiezen voor de grond van familieleden. “Mijn broers zijn plantenkwekers en beschikken over veel hectares. Door onze grond aan elkaar uit te lenen, zorgen we ervoor dat we altijd de meest verse grond tot onze beschikking hebben”, aldus Paul.

Paul plant de prei van maart tot en met augustus. De eerste prei die hij in maart plant is de zomerprei, deze wordt vanaf juli geoogst. Dat oogsten gaat door tot september, begin oktober. De laatste prei die in augustus de grond in gaat 'overwintert' tot en met het voorjaar het jaar erop. Als het in de lente warmer wordt, komt Paul snel in actie. De kans dat de prei doorschiet is dan groot; er kunnen bloemen in komen. Paul: “Wij halen eind april, begin mei de prei die in de winter in de grond is gebleven van het land en slaan deze op in koelcellen. Zo leg je het groeiproces stil en voorkom je dus dat er bloemen in komen.” De opgeslagen prei haalt Paul in kleine beetjes uit de koelcellen. Zo probeert hij de tijd tot de nieuwe oogst te overbruggen.

De Guijt-held
Het vermijden van chemische bestrijdingen en het hergebruiken van restproducten maken Paul tot een echte De Guijt-held. Net als bij De Verspillingsfabriek zorgt Paul ervoor dat er van zijn restproducten nieuwe producten worden gemaakt. Hij laat er biogas of bijvoorbeeld sappen van maken. De prei is tijdens het groeiproces beschermd door mechanische bestrijding. Dat is een milieuvriendelijke manier om ziektes en onkruid te voorkomen. Hier gebruikt Paul onder andere Clima-doeken voor. Deze doeken houden de vorst tegen. Ze zorgen er ook voor dat er geen bladeren in de prei vallen, die tijdens het snijwerk tussen de prei kunnen verdwijnen. Bovendien is het ook een goede manier om grote hoeveelheden water tegen te houden. Wanneer regenwater hard op de grond klettert, spat het terug op de prei. Paul: “Zand dat meegenomen wordt door het opspattende water kan de bladvlekkenziekte veroorzaken. De bladvlekkenziekte kun je herkennen aan witte vlekjes die tevoorschijn komen op de bladeren van de prei.”

Prei als wondermiddel
Dat het eten van groente gezond is, dat weet iedereen. Maar het eten van prei heeft een paar interessante extra's. Naast de vele vitaminen en mineralen die er in prei zitten, helpt deze smaakmaker ook tegen vervelende, lichamelijke klachten. Denk bijvoorbeeld aan eksterogen, insectensteken, abcessen, eeltknobbels, een blaasontsteking en een te hoge bloeddruk. En verrassend: prei werkt als een dampveger en lichaamsreiniger. Wil je dus een paar pontjes kwijt voor de zomer, sla dan snel prei in. Loop echter niet te hard van stapel; prei werkt namelijk ook laxerend!

Benieuwd naar bijzondere preirecepten? Kijk dan hier. Of misschien heb jij wel het lekkerste recept? Deel het met ons. Wij zijn erg benieuwd!