Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek

In de hoofdrol: honing van Marcus Mesu

Als klein jongetje was Marcus Mesu al geïntrigeerd door bijen. Inmiddels is hij fulltime imker bij zijn Imkerij De Linde in Sint-Oedenrode waar meer dan 200 volken en miljoenen bijen rondzwermen. Een bijenvolk bestaat namelijk uit 35.000 tot 45.000 bloemenbestuivers! Samen met zijn vrouw Mirjan Hendriks zorgt Marcus voor de heerlijkste honingproducten. Een deel daarvan hebben wij opgenomen in ons assortiment van De Guijt. De hele maand juli besteden we in onze (bedrijfs)restaurants extra aandacht aan de honing van Marcus en Mirjan.

In een goed jaar oogst Marcus 4.000 kilo honing op twee momenten: in het voorjaar en de zomer. Als klein jongetje was hij al gefascineerd door deze ijverige insecten. Uiteindelijk is Marcus in 1990 gestart met het hobby-matig imkeren. Toch duurde het nog enige tijd voor hij van zijn hobby zijn beroep maakte: “Zeven jaar geleden zijn we gestart met Imkerij De Linde, omdat we toe waren aan een nieuwe uitdaging. Wij zijn één van de weinige imkerbedrijven in Nederland die alle facetten in de bijenteelt uitvoeren. Zo hebben we een breed scala aan imkersartikelen, dus alles wat je nodig hebt om zelf bijen te kunnen houden. We kweken ook bijenvolken en bijenkoninginnen. Die koninginnen worden door heel Europa verstuurd, tot in Azië en Noord-Afrika aan toe.” De volken verkoopt of verhuurt Marcus. Bijen zorgen voor de beste bestuiving en zijn essentieel voor de voedselproductie: van fruitbomen en groenten tot koffie en noten, ze bestuiven 85% van het groente en fruit dat je in de supermarkt ziet liggen. Het belang van bestuiving bij grote fruitkwekers is de laatste decennia zo toegenomen dat er een professionele bestuiving nodig is. Dus verhuurt Marcus ook bijenvolken voor de bestuiving om op die manier een betere vruchtzetting te krijgen. En natuurlijk verkoopt hij regionale honing. Wist je dat streekhoning je kan helpen als je hooikoorts hebt? Lokale honing bevat pollen waar je allergisch voor bent. Als je deze honing eet, bouw je resistentie op. Naast dat honing natuurlijk heerlijk is als smaakmaker, is het een fantastische bacterievernietiger. Zo helpt een lepeltje honing in je thee bij keelpijn en verzacht honing de pijn van een schaafwond.

Honey, you're so sweet
Smaakmaker van honing is de nectar van de bloemen. Naast smaak bepaalt deze ook de kleur en of de honing stroperig of hard is. In gerechten kun je suiker vervangen voor honing. Je lichaam verwerkt honing wel als suiker, maar honing bevat meer vitaminen en mineralen. Let op: verhit honing niet boven de 40 graden. Dan gaan de gezonde enzymen verloren die de honingbij toevoegt.

De wereld rond voor een potje honing
Om een eetlepel honing te verzamelen moet een bij zo'n 4.000 bloemen bezoeken. Dat doet ze in een straal van drie kilometer rond de bijenkast. Een bij kan vliegen met een snelheid van 40 kilometer per uur. Voor het verzamelen van 1 kilogram honing moet een totale afstand van ongeveer 45.000 km worden gevlogen. Dat is de wereld rond!

Een goed goedje
Wil je zeker weten dat je een goede pot honing te pakken hebt, dan kun je het beste honing van binnen de EG kopen. Honing van een lokale imker is dus een prima optie. Kijk bij de honing die je in de supermarkt koopt of deze uit de EG komt en koop biologische honing. Vaak vind je in de supermarkt honing uit landen buiten de EG die bij-onvriendelijke honing produceren en bijvoorbeeld suiker aan de bijen voeren om de productie te verhogen. Daarnaast zijn er landen, zoals China, waar ze antibiotica aan de bijen geven en dit komt dan ook in de honing terecht.

Benieuwd welke producten Marcus en Mirjan maken? Neem dan eens een kijkje op de website van Imkerij De Linde.

Blijf ons deze zomer volgen, komende week staat er een recept met honing op het menu!