Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek

In de hoofdrol: vier een vegalekkere zomer met de doperwt

Licht en lekker eten passen perfect in deze tijd van het jaar. Dat kan prima met verse groenten en fruit uit het seizoen. Deze maand zetten we een groene grootmacht in de hoofdrol: de doperwt. De doperwt is een peulvrucht en een slimme keuze als je een dagje vega wilt doen. Of ben jij al flexitariër en behoor je tot de 80 procent van de Nederlanders die een of meerdere dagen per week geen vlees eet?

Peulvruchten zijn een duurzame vervanger van vlees. De productie van peulvruchten kent namelijk een relatief lage klimaatbelasting. Voor de teelt zijn ook minder kunstmest en bestrijdingsmiddelen nodig dan voor bijvoorbeeld de teelt van granen. Sterker: peulvruchten telen verrijkt de bodem! De planten maken de bodem los en werken samen met stikstofbindende bacteriën, die stikstof uit de lucht in de grond brengen. Als je op een uitgeputte grond twee jaar peulvruchten teelt, kun je de bodem daarna drie jaar voor andere gewassen gebruiken!

Dop it your way!
Met de kleine groene doperwt kun je eindeloos variëren. Maak er een eens een burger van of een pesto met munt. Die laatste combi leent zich ook uitstekend voor een zomers erwtensoepje. En niet alleen heel lekker, maar ook nog eens voedzaam, want de doperwt is rijk aan vezels, eiwit en B-vitaminen. Dankzij het aanwezige ijzer voel je je energiek en verbetert je concentratie. Daarnaast verminderen erwten het risico op infecties.

Wist je dat?
Erwten zijn de zaden van vlinderbloemen. Je dopt de erwt uit de peul want die is vaak taai. Peultjes en sugar snaps zijn de onrijpe peulen en die kun je wel in zijn geheel eten. Van juni tot en met augustus komt deze groente vers van Hollandse bodem. Dus hup, maak ruimte op je bord en schep eens een portie extra peulvruchten of andere groente op of lunch met een overheerlijke salade. Het wordt een vegalekkere zomer!