Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek

Kelvin op de radio #10: Haverreep met aardbeien

Zaterdagochtend 30 juni was het weer tijd voor mijn maandelijkse rubriek ‘Smakelijk’ in het programma Lekker Weekend bij Omroep Brabant. Ik heb deze keer gekozen voor de aardbeien van John uit Gemert. Ze zijn daar zo gek van de aardbeien dat ze er een soort pretpark van hebben gemaakt, De Aardbeienhof. Die aardbeien ga ik gebruiken bij mijn heerlijke haverrepen.

John van Rooij leerde het ambacht van zijn vader. In de beginjaren hield hij ook nog varkens. Maar in de jaren negentig ging de focus van John volledig naar de aardbeienteelt. John levert rechtstreeks aan supermarkten en detailhandelaren zoals Heerkens Groente en Fruit uit Nistelrode, die de aardbeien aan Hutten levert. Zo blijven de aardbeien vers en houden we de keten van leveren zo kort mogelijk. Dat is het beste voor de smaak. Het meest ideaal is als de aardbeien 's morgens worden geplukt en 's middags worden afgeleverd bij de klanten. Daar passen ze het productieproces op aan, zodat ze elke dag beschikken over verse en smaakvolle aardbeien. John teelt van half april tot en met oktober. Het is nu dus toptijd voor de aardbeien nu! Net als eigenlijk al onze telers gebruikt John natuurlijke vijanden, zoals roofmijt tegen plagen. Voor de bewatering gebruikt hij overtollig regenwater. 

Speelparadijs
Naast de lange rijen kassen en de aardbeien op het land, vind je nog iets bijzonders bij John. Dat is het indoor en outdoor speelparadijs voor de kinderen. Ze kunnen er fietsen, klimmen en klauteren. Ook kunnen zij aardbeien plukken, plantjes poten en jam of taarten maken. En de ouders genieten terwijl ze hun kroost in de gaten houden van een versnapering op het terras. De Aardbeienhof is daarom ook uitermate geschikt voor kinderfeestjes of bedrijfsuitjes. 

Het geheim van John? Laat ze lang rijpen, dan zijn ze het lekkerst! Zijn ze dieprood, glanzend en staat het kroontje omhoog? Dan zijn ze klaar om geplukt te worden.

Terug naar het recept, de haverrepen met aardbeien van De Aardbeienhof. Voor deze repen heb je de volgende ingrediënten nodig.

Recept voor haverrepen met aardbeien

Dit heb je nodig voor ongeveer 6 repen:

  • 120 gram tarwemeel 
  • 160 gram havermout
  • 4 eetlepels kokosolie
  • 4 eetlepels honing 
  • 1 vanillestokje of 1 theelepel vanille-extract
  • 250 gram aardbeien
  • 1 handje gepelde, ongezouten pistachenootjes
  • 2 eetlepels water

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Doe het meel en de havermout in een kom en meng door elkaar.
  3. Smelt vervolgens de kokosolie in een pannetje op het vuur.
  4. Voeg 3 lepels honing bij de gesmolten kokosolie en roer goed door.
  5. Giet het mengsel (en de vanillepeul of het extract) bij het meel en de havermout en roer of kneed goed door, totdat er een crumble ontstaat. Als je crumble te nat is, kun je er wat extra havermout bij doen. Hij mag niet te droog zijn, dan vallen ze na het bakken uit elkaar.
  6. Verdeel de crumble (op 1 hand na) over de bodem van een ovenschaal en druk goed aan met een spatel of de bolle kant van een lepel.
  7. Was de aardbeien en verwijder de kroontjes.
  8. Snijd de aardbeien in reepjes en doe in een schaaltje.
  9. Hak de pistachenootjes grof en meng door de aardbeien heen.
  10. Voeg er 1 eetlepel honing en 2 eetlepels water aan toe en meng nog eens goed door.
  11. Verdeel het aardbeienmengsel over de bodem en druk zachtjes aan.
  12. Strooi de achtergehouden crumble erover en druk ook dit een beetje aan.
  13. Bak 20 minuten in de oven totdat de crumble goudbruin is gekleurd.
  14. Laat het geheel goed afkoelen en snijd in repen.

Tip voor de chocoladefans: brokkel een stuk pure chocolade in kleine stukjes en meng deze met de aardbeien voordat je deze verdeelt over de haverbodem.

Dit recept heb ik ook besproken op 30 juni in de rubriek Smakelijk tijdens de radio-uitzending van Lekker Weekend door Omroep Brabant. Wil je de uitzending terugluisteren? Dat kan via deze link (na 39 minuten).