Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek

Kelvin op de radio #2: chutney van Kumato-tomaten

Afgelopen zaterdag 11 november was het alweer de tweede keer dat ik een recept mocht aandragen in de rubriek ‘Smakelijk’ in het radiopragramma Lekker Weekend van Omroep Brabant. Deze keer heb ik gekozen voor de Kumato-tomaat van onze held Bert van den Brand uit Uden. Deze tomaten  hebben een zoete smaak met zure ondertoon en zijn donkerbruin/groen van kleur. Ik maakte er een heerlijke chutney mee, lekker bij een burger of gewoon een boterham met kaas!

In zijn hypermoderne kas met klimaatcomputer teelt Bert de tomaten het hele jaar door, natuurlijk op duurzame energie. En Bert teelt ook duurzaam, wat onder andere inhoudt dat plagen die voor de tomaat schadelijk zijn, zoveel mogelijk met natuurlijke vijanden zoals hommels worden bestreden. Ook is Bert aangesloten bij organisatie ZON waar hij samen met collega’s uit de branche kennis deelt. Op die manier zijn wij als consument verzekerd van de beste tomaten! Zo laat Bert na onderzoek van de Wageningen Universiteit zijn tomaten iets langer aan de plant hangen waardoor ze een hogere voedingswaarde hebben dan andere tomaten.

De Kumato-tomaten zijn verkrijgbaar in de grotere supermarkten met een grote groenteafdeling en bij de echte groenteboeren of verswarenhuizen.
Voor de rubriek maakte ik een lekkere chutney van Kumato-tomaten.

Recept chutney van Kumato-tomaten

 • 150 gram rode uien
 • 150 gram zilverui
 • 500 gram Kumato-tomaten
 • 1 rode chilipeper
 • 50 ml rode wijnazijn
 • 75 ml pedro xeminez (zoete sherry)
 • 140 g bruine suiker
 • Peper en zout naar smaak

Werkwijze

 1. Snijd de tomaten in grove stukken.
 2. Rol de peper door je handen, zodat de zaadjes die erin zitten loslaten, snijd het steeltje eraf en klop de zaadjes eruit door met de peper op de snijplank te tikken en snijd in dunne ringen.
 3. Snijd de rode ui in halve ringen en giet de zilveruien af.
 4. Doe alle ingrediënten in een pan en breng aan de kook en laat het dan in 45 à 50 minuten inkoken tot jamdikte.
 5. Laat de chutney afkoelen, doe het in een uitgekookte weckpot en zet in de koelkast. Deze is ongeveer drie weken houdbaar.

Wil je de uitzending van 11 november terugluisteren? Dat kan hier (na 40 minuten).