Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek

Kelvin op de radio #5: peertjes in portsaus

Het is alweer februari en tijd voor mijn maandelijkse bijdrage aan de rubriek ‘Smakelijk’ in het radioprogramma Lekker Weekend van Omroep Brabant. Deze keer ga ik het over de Conference peer van onze telers Walter en Henri Ruis uit Lithoijen hebben. Want naast hun lekkere sappige Jonagold appels telen zij ook peren. Sterker nog, die peren teelden ze al in 1997, een jaar eerder dan de appels. Met de peren maak ik vandaag een lekker dessert met portsaus.

Als een van de weinigen in heel Nederland hebben de gebroeders Ruijs een biologisch evenwicht weten te bereiken. Dit is het resultaat van geïntegreerde gewasbescherming. Dat houdt in dat ze eerst kijken wat er in de boomgaard ‘speelt’ en aan de hand van die waarnemingen een besluit nemen over de aanpak. Om de kwaliteit van hun producten te waarborgen, verzorgen ze de hele dienstverlening van teelt tot het verpakken van hun producten.

Deze keer ga ik peren in portsaus maken. Lekker voor bij een dessert met vanille-ijs.

Recept: peer in portsaus

Wat heb je nodig voor vier porties:

  • 4 peren
  • 2 eetlepels roomboter
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 wijnglas tawny port (plus extra port om erbij te serveren)
  • Jouw favoriete vanillle-ijs
  • 200 gram pistachenootjes, fijngehakt

Hoe maak je het:

  1. Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd ze in vieren.
  2. Smelt de boter in een koekenpan en laat het geheel een tikkeltje bruin worden.
  3. Haal van het vuur af en voeg de kaneel en 3 eetlepels port toe.
  4. Leg de kwartjes peer voorzichtig in de pan en laat ze even opwarmen. Schep er met een lepel de saus uit de pan overheen. Haal de peertjes na 1,5 minuut uit de pan er leg ze op een bord. Leg er een bolletje vanille-ijs naast en overgiet met de saus. Strooi er tot slot wat gehakte pistachenoten overheen. Serveer met een glaasje port.

Wil je de uitzending van 3 februari terugluisteren? Dat kan via deze link (na 40 minuten).