Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek

No waste tips voor kerst

Met een boodschappenlijstje in je hand stap je op 24 december de supermarkt in. Vastberaden je aan je lijstje te houden en geen onnodig eten in te slaan. Knap als je dat lukt! Want bij de helft van de Nederlanders slaat bij het zien van de graaiende mensenmassa de 'ik-heb-niet-genoeg-paniek' toe. Ze gaan overstag en kopen te veel eten in. Gevolg: na kerst wordt voor €124 miljoen aan eten weggegooid. Hoog tijd voor tips om te voorkomen dat jouw kerstdiner in de kliko verdwijnt (plus wat te doen als je toch bent gezwicht).

Meten is weten. Hoeveel gasten krijg je te eten? Zijn het volwassenen of ook kinderen? En weet je of het grote of kleine eters zijn? Graaf in je geheugen en houd er rekening mee. Denk ook aan de hoeveelheid gangen en reken met grammen per persoon. Je kunt beter goed inschatten dan voor de zekerheid iets te veel kopen. Supermarkten zijn steeds vaker (een aantal uren) open tijdens de kerstdagen. Je kunt dus altijd nog even langs de winkel als je écht iets tekort komt. Organiseer je een diner waarbij meerdere mensen een gerecht meenemen, spreek dan goed af wie wat maakt en hoeveel.

Slim gourmetten
Gourmet je altijd op eerste kerstdag? Draai het eens om en verwerk de restjes, zoals vlees, vis of aardappel in de gourmet. Zet niet alles in een keer op tafel, maar laat wat in de koelkast staan. Bak rauw vlees dat over is alvast op. Zo is het langer te bewaren in de koelkast. Serveer sausjes en dressings apart. Als er iets overblijft, kun je het beter bewaren wanneer er nog geen saus of dressing overheen zit.

Oeps vergeten…
Veel eten wordt weggegooid omdat het 'vergeten' wordt. Het past niet in de koelkast en dus zet je het 'even' buiten of in de schuur. En daarna vergeet je het... Dit geldt ook voor restjes die je invriest. Zet duidelijk op de diepvriesdoos de datum en wat erin zit. Behalve invriezen kun je met de restjes ook meteen in de keuken aan de slag. Maak een soep van venkel, sla, aardappel, knolselderij, bloemkool, spruitjes, spinazie, wortels, tomaten of ui of verwerk ze in een hartige taart. Van oud brood maak je in een handomdraai croutons of paneermeel, en met iets meer werk een broodpudding. Nog niet uitgefeest, houd dan een nowaste derde kerstdag met vrienden. Laat iedereen zijn kerstrestjes meenemen en maak samen een nieuwe tafel vol lekkers.

Tot slot: natuurlijk is een goed stuk vlees heerlijk met kerst, maar vlees veroorzaakt ook schadelijke milieueffecten. Gooi het dus eens over een andere boeg en zet groente in de hoofdrol! Serveer bijvoorbeeld deze smakelijke tarte tatin van knolgroenten, een recept van onze chef-kok Ramon George Otto.

We wensen jou en je naasten hele fijne feestdagen!