Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek

Ondernemen: het begint met de ‘waarom-vraag’

Elke directeur kan vertellen wat zijn organisatie doet. Sommige leggen ook uit hoe ze het doen, maar slechts enkelen kunnen duidelijk uitleggen waaróm ze het doen. Simon Sinek, een wereldberoemde Britse schrijver en inspirator, beschrijft dit in het principe van de Gouden Cirkel: eerst het ‘waarom’, dan pas het wat en hoe. Het waarom kan nooit geld of winst zijn, dat zijn resultaten. 

Het waarom bepaalt het (voort)bestaan. Waarom ben jij gaan ondernemen? Waarom kopen klanten bij jou hun producten en niet bij anderen?

Sinek ontdekte ook dat organisaties en leiders die de ‘waarom-vraag’ als uitgangspunt nemen succesvoller, invloedrijker en innovatiever zijn. Ze vormen een bron van inspiratie voor hun medewerkers en creëren grote loyaliteit. Beginnen met het waarom helpt je om beter en authentieker leiding te geven en om je organisatie, team en medewerkers te inspireren.

Het is duidelijk dat de wereld om ons heen enorm aan het veranderen is. Iedereen moet vechten voor wat hij of zij waard is en ieder bedrijf denkt na over zijn waardepropositie. Zeg maar rustig zijn meerwaardepropositie. Decennia lang waren bedrijven er om geld aan te verdienen, maar nu is dit in onze ogen van de baan. Oorspronkelijk is er geen enkel bedrijf door een ondernemer gestart met als doel om er eens heel erg veel geld aan te verdienen. Hoewel deze situatie door goed ondernemerschap wel ontstaat, was het vertrekpunt van het bedrijf toch anders.

De tijd is veranderd, consumenten eisen transparantie en willen weten hoe, waar en door wie alles wordt gemaakt en verhandeld. Mensen willen weten wat er wordt verdiend en door wie. Dit maakt dat ieder bedrijf zijn volledige context moet openen, dat je ‘oké’ moet zijn. Zo niet, dan word je genadeloos afgemaakt. En met de komst van sociale media kan dat razendsnel gaan. Mensen zijn op zoek naar geluk, zingeving en duurzaamheid. We hebben te veel van de aarde genomen en daar schamen we ons nu wel een beetje voor. De generatie van nu maakt zich er druk over en eist dat iedere werkgever zijn best gaat doen om het te herstellen.

Onze stelling is dan ook dat ieder bedrijf in 2015 maatschappelijk relevant moet zijn. Wat voeg jij toe als bedrijf aan de samenleving? Waarom mag je er zijn? Waarom hebben we je nodig?

Waarom jij als directeur, waarom jouw producten? En waarom jij als onze medewerker?

De medewerker 3.0 wil werken bij een bedrijf dat ergens voor staat, een bedrijf dat toevoegt, een bedrijf waar hij of zij mag toevoegen, mag groeien en mag genieten in zijn of haar weg naar geluk.

Dit artikel is afkomstig uit het boekje ‘Gastvrijheidsarchitectuur’ uitgegeven door Hutten. Ben je nieuwsgierig naar de inhoud van het volledige boekje? Een hardcopy van het boekje is te bestellen via de website van Hutten.