Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek

Onze transitie naar Human Being Management

Nederland telt ruim 1,3 miljoen mensen met een zogenaamde afstand tot de arbeidsmarkt. We betalen jaarlijks een slordige 34 miljard aan uitkeringen en mensen die niet werken, zijn ongelukkiger en ongezonder dan mensen die wel werken. In onze drang naar steeds meer welvaart en het vertalen van waarde in alleen geld, creëren we een steeds exclusiever wordende wereld. Een wereld die ten koste gaat van ons welzijn. Gelukkig zijn er steeds meer bewegingen en bedrijven die waarde vertalen in ook andere zaken dan alleen geld verdienen. Een nieuwe definitie van economie zou je kunnen zeggen. Een beweging echter die erg langzaam gaat maar waar we bij Hutten wel al een tijdje mee bezig zijn. Dat gaat niet altijd even makkelijk maar verloopt wel zeer dynamisch. Het is een dankbaar proces met vooral veel positieve impact op cultuur, natuur en mens.

Als je kijkt naar de wijze waarop wij in ons bedrijf bezig zijn met onze samenwerkers, dan hebben we eigenlijk een transitie van Human Resources Management naar Human Being Management gemaakt. Zo hanteren wij bijvoorbeeld functietitels die niet overal voorkomen en zeker nog geen gemeengoed zijn. Neem nu onze Jos als manager Inclusiviteit. Wij hebben ons ten doel gesteld om in 2020 het personeelsbestand voor 10% te laten bestaan uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Door de hele organisatie, maar in het bijzonder in onze bakkerij met vooral audiovisueel beperkten en een Verspillingsfabriek met ruim 75% mensen met een beperking. 

Onze Thijs, als Family Energizer. Hij zorgt ervoor dat Hutten ook thuis in de woonkamer een rol speelt. Met een heus sharing platform waar we onderling spullen kunnen uitwisselen, inkoopvoordelen kunnen krijgen. Onze samenwerkers kunnen daar zelf bepalen welke goede doelen wij zullen sponsoren met een sociaal kapitaal waar iedereen beschikking over heeft. Onze Annemarie, als Corporate Storyteller, die als razende reporter door de organisatie gaat om de mooie en soms ontroerende verhalen van onze samenwerkers op te tekenen. Of onze Bart, als manager van onze FlexiCurity pool, waarin wij mensen de mogelijkheid geven om naast hun functie ook elders in het bedrijf van waarde te kunnen zijn. Multidisciplinaire inzetbaarheid dus, waardoor mensen mobiel, flexibel ingezet kunnen worden. Ze leren zich hierdoor verder ontwikkelen en het bedrijf verder kennen, met al haar mogelijkheden en kansen.

Allemaal zaken die een sterke cultuur tot gevolg hebben. En daar zit uiteindelijk ook een financiële businesscase in. Denk bijvoorbeeld aan een hogere betrokkenheid, samenwerking en productiviteit. Of een lager verzuim en een grotere aantrekkingskracht op de arbeidsmarkt. 

Zijn wij al klaar? Nee! Net pas begonnen. Maar door gezondheid, geluk en inclusiviteit op de strategische agenda te zetten, kunnen bedrijven en zeker ook overheden een stap in de goede richting maken. 

Ik ben benieuwd of jij ook wel eens overweegt de mens meer centraal te zetten binnen jouw bedrijf. Kom gerust eens langs als je wilt sparren en mail me. Lijkt het je wel wat jouw talent in te zetten voor Hutten, mail dan met mijn collega Rob Loose, onze corporate recruiter.

Dit artikel is bewerkt en verscheen eerder als column in een uitgave van Het Waterschap.