Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek

Over ‘open’ deuren en terug naar de basis!

'Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding'. Ruim 2300 jaar later heeft deze uitspraak van de Griekse arts Hippocrates van Kos, die wordt beschouwd als de grondlegger van de westerse geneeskunde, nog steeds niets van zijn waarde verloren, zo bleek op het zeer interessante symposium 'Focus op Ondervoeding' in Arnhem. Ik was deze week namens Hutten Care & Cure aanwezig op de inspirerende bijeenkomst!

Een symposium dat bol stond van inspiratie en discussie over actuele en relevante ontwikkelingen rondom (onder-)voeding en voedingsconcepten. Onderwerpen die de revue passeerden waren: resultaten van een landelijk onderzoek naar voedingsconcepten in Nederlandse ziekenhuizen, marktkansen voor innovatieve producten, het effect van eiwitrijke (gezonde en natuurlijke) producten en eiwit verrijkt eten als succesvolle strategie. En last but not least: macht & cashflow en de tegengestelde belangen in het huidige zorgsysteem.

Ondervoeding
De kernconclusie: benader het zorgproces en de behandeling van de patiënt multidisciplinair. Al voordat de patiënt opgenomen is (preoperatief), tijdens de opname en na de opname. Van curatief (opname ziekenhuis) naar preventief (geen of minder opnames). Op basis van het onderzoek onder 500.000 patiënten blijkt dat één op de vijf patiënten die wordt opgenomen in het ziekenhuis ondervoed is. Hierdoor wordt een ziekenhuisopname van een patiënt gemiddeld met twee dagen verlengd. De kosten lopen hierdoor op tot 1,8 miljard euro. Dat is dus een gigantische kostenpost die kan worden voorkomen!

Preventieve behandeling
Een andere belangrijke conclusie op het symposium was dat er veel winst te behalen valt in de preventieve behandeling. Ondervoeding van patiënten moet niet onderschat worden. Hutten Care & Cure is non-stop bezig om ervoor te zorgen dat onze patiënten de juiste voeding binnenkrijgen. Zo ontwikkelen we onder meer doelgroepen- en specialistische voeding, zoals oncologische voeding, voeding met afwijkende consistenties en eiwitrijke voeding. In ziekenhuis Bernhoven serveren wij sinds kort speciale eiwit- en energie verrijkte hapjes aan patiënten op de oncologische dagverpleging. Mensen die behandeld worden tegen kanker hebben juist behoefte aan kleine hoeveelheden, die bol staan van natuurlijke eiwitten en energie. En belangrijk is dat ze lekker zijn en niet smaken naar bijvoorbeeld (industriële) eiwitpoeders. In overleg met de medisch specialisten van het ziekenhuis bekijken we momenteel of we dit concept binnen andere doelgroepen en behandelingen toe gaan passen.

Foodsquad
We moeten terug naar de basis, zoals Hippocrates al aangaf. Misschien een open deur, maar wel een deur die wij als Care & Cure wijd open hebben gezet. Wij zijn verder onderdeel van Foodsquad, een innovatief netwerk dat streeft naar de realisatie van een nieuw voedselsysteem waarin voeding daadwerkelijk bijdraagt aan een beter leven. In de creatieve denktank van Foodsquad zitten onder meer Stichting Voeding Leeft, Jeroen Bosch Ziekenhuis, horecagroothandel Sligro, Wageningen Universiteit, HAS Hogeschool, CZ Groep, provincie Noord-Brabant en het regionale samenwerkingsverband AgriFood Capital.

Zorgpad
Wanneer we de gehele keten en het zorgpad dat een patiënt doorloopt met alle betrokkenen goed organiseren en faciliteren, maak je de stap van curatief naar preventief in een ziekenhuis. Pas dan kun je de stappen maken die noodzakelijk zijn om het hardnekkige probleem van ondervoeding aan te pakken. Belangrijk hierin is een multidisciplinaire samenwerking tussen de huisarts, zorgverzekeraars, artsen, diëtistes, bestuurders en professionals die dit faciliteren.

Waarmaken
Ja, dan gaat de gezondheidszorg echt veranderen en wordt deze uiteindelijk betaalbaarder. Is dit hoogmoed en klink het te ambitieus? Nee, het is niet meer en minder dan terug gaan naar de basis. De basis die ooit gelegd is door Hippocrates, de grondlegger van de westerse geneeskunde: “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding". Deze stelling is een tekst die opgenomen is in de Eed van Hippocrates van aankomend medisch specialisten, die zij afleggen op het einde van hun studie geneeskunde. We gaan dus terug naar de basis. Een open deur? Ja, een open deur, maar laten we er nu voor zorgen dat alle betrokkenen die deur openen en openhouden. En ja, dan kunnen we de stelling van Hippocrates echt waar gaan maken samen. Met als grote winnaars wij als mens, consument en patiënt. Een leuke bijkomstigheid is als we dit met zijn allen gaan doen er geen tegengestelde belangen meer zijn in het huidige zorgsysteem en we niet meer hoeven te praten over macht & cashflow!