Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek

Samen tegen voedselverspilling: overheid en bedrijven bundelen krachten

We gooien met elkaar nog steeds heel veel voedsel weg. Thuis verdwijnt er wel 41 kilo per persoon in de kliko. En in de horeca, supermarkten en andere instellingen wordt nog eens meer dan 100 kilo per persoon verspild. Voor het eerst in Nederland bundelen 25 grote bedrijven en instellingen, gesteund door de overheid, hun krachten om deze verspilling gezamenlijk aan te pakken. Met de ambitie om in 2030 de helft minder te verspillen lanceerden zij gisteren bij THREE-SIXTY in Veghel de campagne ‘Samen tegen voedselverspilling’. Bob Hutten is een van de kartrekkers van de groep en Hutten daarmee een van de trotse deelnemers. 

“Ik hoop dat de activiteiten echt gecentreerd blijven hier in THREE-SIXTY,” aldus Bob Hutten tijdens de lancering. “Er zijn zoveel kleine initiatieven, maar veel daarvan hebben te lang gefragmenteerd gewerkt. Pas als we het centraal houden kunnen we echt grote stappen maken in het voorkomen en reduceren en internationaal koploper worden in de verwaarding van agrifood-reststromen. We moeten het nu echt gaan doen, de partijen zijn er klaar voor. Nederland is de beste in efficiënte duurzame voedselproductie in de wereld. Dat moeten we ook worden op het gebied van verspilling.”

De bedrijven, waaronder Ahold, Unilever, McDonald's en Sligro, maar ook partijen als Wageningen Universiteit, Rabobank en het Voedingscentrum hebben hun krachten gebundeld in de Taskforce Circular Economy in Food. Daarbij heeft ook het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zich aangesloten. Minister Schouten trekt zeven miljoen euro uit om de taskforce te ondersteunen. De taskforce heeft een nationale strategie en roadmap uitgezet om gezamenlijk te komen tot een circulaire economie voor voedsel: een economie waarin verspilling niet bestaat, agrifood-reststromen optimaal worden hergebruikt en grondstoffen hun waarde behouden. Voor het grote publiek lanceerden zij hun campagne onder de noemer ‘Samen tegen voedselverspilling’. In de roadmap staan concrete doelen en acties voor de korte én lange termijn. De taskforce fungeert daarnaast als denktank en inspiratiebron, en daagt bedrijven uit om sneller te gaan innoveren. “We bouwen, met bedrijven aan het roer, een ecosysteem waarin we doelgericht werken aan oplossingen en daadwerkelijk economische, ecologische en sociale impact realiseren”, aldus Toine Timmermans, programmamanager bij Wageningen University & Research en mede-initiatiefnemer van de taskforce. Binnen het taskforce-netwerk worden acties en best practices,instrumenten en voortgangsrapporten gedeeld, en innovatieve business cases ontwikkeld. De komende twee jaar worden tientallen acties en projecten opgestart en ondersteund.