Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek

Samenwerking voedingenkankerinfo.nl en Hutten

Kwark met walnoten, banaan en cacao, een salade met aardbeien en amandel en citroenrisotto met kabeljauw en spinazie... met de recepten op de website voedingenkankerinfo.nl zet je van ontbijt tot diner iets lekkers op tafel. Speciaal voor mensen met voedingsproblemen rondom oncologie ontwikkelt Hutten recepten voor deze website. Voedingenkankerinfo.nl is een programma van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Op de site worden vragen beantwoord over voeding en de preventie van kanker, voeding rondom de behandeling en voeding ná de behandeling van kanker. Hutten wil de gerechten  herkenbaar, aantrekkelijk en gevarieerd houden, vol energie en eiwitten om de behandeling te doorstaan en het spierweefsel in stand te houden. Onze dieetkoks koken met verse en pure ingrediënten. De basis is onbewerkt, vers en gevarieerd eten dat lekker en bovendien verzadigend is.

Voeding en gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zeker als er sprake is van ziekte of een operatie en bij herstel heeft het lichaam extra voedingstoffen nodig. Maar als je voedingsproblemen ondervindt als gevolg van je ziekte, is eten is geen vanzelfsprekendheid meer. En dat is bij kanker bijna altijd het geval. Hutten wil met voeding en gastvrijheid van betekenis zijn voor het welzijn en herstel van patiënten en revalidanten. Inmiddels werken we binnen twee ziekenhuizen en drie revalidatiecentra. We verzorgen sinds een jaar ook het eten en drinken in het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie. Door intensief en continu samen te werken met de specialisten daar zijn we in staat om te analyseren wat relevant is voor het ontwikkelen van recepturen voor mensen met kanker.

Eten heeft ook een sociale functie
Het belangrijkste is dat we mensen met kanker willen helpen bij het draaglijker maken van voedingsproblemen tijdens hun behandeling. Daarom is Hutten jaren geleden een samenwerking aangegaan met voedingenkankerinfo.nl. De vertaling van voedingsadviezen naar goede en lekkere maaltijden is belangrijk. Het was Ellen Kampman, hoogleraar Voeding & Kanker aan de Wageningen Universiteit, die een brug wilde slaan tussen wetenschap en praktijk. Samen met haar zijn we aan de slag gegaan. Het resultaat zijn gerechten die kunnen helpen bij smaak- en reukverandering of mondproblemen. Deze recepturen doen geen concessies aan kwaliteit en smaak en daarmee vergroten ze ook het plezier in eten, het sociaal welbevinden en de kwaliteit van leven. De smaak van de gerechten is getest bij mensen met kanker die chemotherapie kregen en ze zijn aangepast aan hun wensen.

Database vol recepten voor elk moment
Op de website vind je gerechten voor elk moment van de dag. Van avondmaaltijden tot hartige tussendoortjes en van ontbijtjes tot zoete versnaperingen. Het aantal recepten op de website groeit elke maand. Dat moet ook, want mensen met kanker kampen vaak met uiteenlopende eetproblemen. Naast smaak- en reukverandering, ondervinden velen verminderde eetlust, misselijkheid en darmproblemen. En binnen de smaakverandering zijn de klachten ook zeer divers. Sommige mensen krijgen extra trek in pittig en gekruid eten, terwijl anderen juist romige gerechten willen. En als je erge last hebt van je mond of als je problemen met je slokdarm hebt, moet de voeding gemalen zijn. Voor al deze klachten zijn er recepten te vinden. Een goed gevulde database is nodig om mensen te inspireren tot een gezond en gevarieerd eetpatroon tijdens hun behandeling en daarna. Bij elk gerecht staat ook de voedingswaarde (energie) en hoeveel gram eiwit het bevat. Tevens werken we aan een filter op de website om mensen nog beter van dienst te zijn. Zodra dat filter werkt, kunnen mensen ook zoeken op ‘gemalen’ of de pittigheid van een gerecht.

Diëtisten verwijzen door
Op de website voedingenkankerinfo.nl staat als ondertitel ‘Van experts, voor experts’. We vinden het nog steeds bijzonder dat we de kans hebben gekregen onze expertise op het gebied van voeding in samenwerking met Ellen Kampman en voedingenkankerinfo uit te werken tot wat het nu is op dit platform. We weten dat veel diëtisten, artsen en oncologieverpleegkundigen die mensen met kanker begeleiden hen doorsturen naar deze website. Daar ben ik echt trots op. We willen zoveel mogelijk mensen inspireren om vooral te kiezen voor puur, vers en onbewerkt eten. Laten zien dat je echt lekker kunt koken zonder onnodige toevoegingen.

Naast de recepten die Hutten deelt op www.voedingenkankerinfo.nl zijn we actief in verschillende ziekenhuizen en klinieken waar we met net zoveel inzet maaltijden en specialistische voeding verzorgen. Wil je meer weten over Hutten in de zorg? Bekijk dan hier de website of neem contact met ons op!