Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek

Succesvolle Hutten Ideeëntuin geeft stof tot nadenken over voedselverspilling

Dinsdagavond stond de Hutten Ideeëntuin in het teken van voedselverspilling. De Hutten Ideeëntuin ging on tour en vond dit keer plaats in THREE-SIXTY, het innovatiecentrum voor circulaire economie. Naast de overheerlijke gerechtjes en verfrissende drankjes die traditioneel worden geserveerd tijdens de Hutten Ideeëntuin, hadden de andere stands aandacht voor het thema (voedsel)verspilling. En dat openden de ogen van de vele bezoekers in het 'verspilde' pand in Veghel….

De bezoeker werd op meerdere manieren 'geconfronteerd' met de keiharde realiteit over voedselverspilling. Wist je bijvoorbeeld dat er jaarlijks in totaal voor 5 miljard aan voedsel wordt verspild in Nederland? “Als je de cijfers hoort, is het eigenlijk te gek voor woorden wat we met z'n allen verspillen. Ik ga er thuis zelf ook maar eens meer opletten", beaamt bezoekster Bianca Verhoeven, werkzaam in ziekenhuis Bernhoven in Uden. Ze heeft zojuist de bevlogen lezingen van Alain Cracau (‎Director Sustainable Business Development & Advisory Rabobank) en Corien Poederbach (directeur van De Verspillingsfabriek) bijgewoond in THREE-SIXTY. Het duo geeft in een halfuur helder weer hoeveel voedsel er wordt verspild, zowel nationaal als internationaal. In het auditorium 'The MakeOver' is het muisstil als ze worden meegenomen in het verhaal van Alain en Corien. Het besef en inzicht over de ernst van het globale probleem, lijkt te landen.

No waste plein
Twee grote industriële schuifdeuren leiden de gasten naar het speciale 'no waste' plein. Een tiental stands nodigt de bezoeker uit om meer te weten te komen over verspilling van voedsel, maar ook van talenten! Zo is ook Daniëlle van Gestel aanwezig van het nieuwe initiatief The Source Shakers, een van de 'bewoners' van THREE-SIXTY. The Source Shakers springt in op reststromen van bedrijven die werkzaam zijn in de agri- en foodindustrie. “Wij gaan bijvoorbeeld bij een preiteler kijken wat hij met zijn afval doet. The Source Shakers is bedoeld om ondernemers met vragen over voedselverspilling te helpen. Hoe maken zij weer business van restromen. Wij verwachten hun voedselverspilling met 25% terug te dringen." Naast The Source Shakers staat de stand van onze nieuwe De Guijt-held. Helemaal uit Amsterdam is Kwekerij Osdorp gekomen om zich te presenteren aan alle relaties en bezoekers. “Ja, het is wat he, die voedselverspilling", zegt eigenaar Jeroen Rijpkema veelzeggend. Bij Kwekerij Osdorp werken mensen die om wat voor reden dan ook buiten de samenleving zijn gevallen, zoals dak- en thuislozen. 'Verspild' talent zou je het kunnen noemen. Iets waar wij met Hutten ook mee bezig zijn. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer aan het werk krijgen, is voor zowel ons als kwekerij Osdorp een belangrijke drijfveer. Voor Jeroen liggen overheerlijke aubergines en puntpaprika's van de kwekerij. “Wij proberen zelf naar nul waste te gaan. Voedselverspilling is echt een hot item aan het worden. Kijk hier maar eens rond, hoeveel geweldige initiatieven er inmiddels zijn geboren op dit gebied." Tot slot heeft hij nog een tip om voedselverspilling in je privéleven tegen te gaan. “Maak een boodschappenlijstje! Dan leg je alleen wat je nodig hebt in je boodschappenkar. Het helpt echt!" Op het 'no waste' plein staan verder nog stands van onder meer Foodsquad, Milgro, Barstensvol, de Waste Watchers en Van Munster Recyclers. Allemaal initiatieven en bedrijven die verspilling tegen willen gaan!

THREE-SIXTY
Niet alleen het pand van THREE-SIXTY staat voor verspilling, maar ook de inrichting draagt bij aan de boodschap om verspilling tegen te gaan. Er is bewust gekozen voor een interieur waar materialen, meubels en decoraties een tweede leven hebben gekregen. Een duurzame oplossing voor oude spullen, die ook nog eens een creatieve vintage sfeer uitademen. De bezoekers aan de Ideeëntuin konden zich ook in de betekenis van dit pand verdiepen tijdens de rondleidingen die werden gegeven in THREE-SIXTY en De Verspillingsfabriek. Er kwamen veel enthousiaste geluiden van de bezoekers die onder de indruk waren. Daarmee durven we wel te stellen dat het een gezellige, culinaire en vooral informatieve avond was! Oftewel een zeer geslaagde Ideeëntuin. Hopelijk kunnen we de volgende keer weer on tour!

Hebben we je nieuwsgierig genoeg gemaakt? Hou onze eventkalender in de gaten voor de volgende edities. Zien we je dan? Wij kijken er nu al naar uit!

Onze strijd tegen (voedsel)verspilling krijgt vrijdag 22 juli een vervolg. Dan staan we op het No Waste Plein op cultuur- en foodfestival Fabrique Magnifique in Veghel met onze Waste Factory. Momenteel zijn we druk bezig om alles gereed te krijgen. Kom gerust een kijkje nemen dit weekend! Het festival duurt tot en met zondag 24 juli.