Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek

Van niksnut tot barista

Zo'n twee jaar geleden was ik hard bezig om na een lange periode van werkloosheid mijn weg terug te vinden in de arbeidsmarkt. Nog niet wetende wat mijn passie was, liep ik op een dag door de koopgoot van Rotterdam.

Ik liep vanuit de Hoogstraat de trap af de koopgoot in en onderaan de trap, voor de winkel Simon & Levelt, stond iemand met een espressoapparaat koffies gratis weg te geven. Ik bestelde bij hem een cappuccino en tot mijn verbazing zag ik in het schuim een rozetta te voorschijn komen… Ik was helemaal onder de indruk, zowel van de smaak als van het uiterlijk van deze cappuccino. Maar waar ik het meest van onder de indruk was, was het plezier dat deze persoon in zijn werk had!

Toen ik thuis kwam, ben ik meteen gaan zoeken naar en solliciteren op barista-vacatures, waaronder een vacature bij Hutten. Enkele weken later ben ik op gesprek geweest en ik werd aangenomen! Tot op de dag van vandaag werk ik er nog steeds en ben ik Hutten nog steeds dankbaar voor het plezier wat ik elke dag in mijn werk heb. Toen ik na twee maanden mocht beginnen met de opleiding barista level 1 stond ik versteld: de persoon die lesgaf, was dezelfde man die mij die dag in de koopgoot geïnspireerd heeft. Zijn naam is Vincent Zwaan, een van de beste barista's die ik ken.

Sindsdien is koffie voor mij een leefwijze geworden, ik lees me in, experimenteer, bezoek landelijk zoveel mogelijk verschillende koffiebarretjes en ben aanwezig op alle koffiegerelateerde bijeenkomsten en beurzen. Soms als vrijwilliger voor het SCAE (Specialty Coffee Associaton Europe). Het SCAE verzorgt opleidingen voor barista's en theesommeliers. Op 23 maart ben ik begeonnen met de Master Barista opleiding.

Mijn naam is Nick en ik hoop jullie met een bepaalde regelmaat te kunnen voorzien van verhalen, recepten, ervaringen en leuke weetjes op het gebied van koffie en thee op dit blog. Zo hebben we deze maand bij Eneco de special Matcha-thee. Matcha is een Japanse poederthee. De theebladeren zijn verpoederd en je klopt ze ongeveer 15 seconden op met een whisk (Japanse bamboeklopper) totdat je een schuimlaagje op de thee krijgt. Hierna kun je er eventueel opgeschuimde melk bijvoegen. Lekker, maar ook erg leuk om je latte art een keer in een andere kleurencombi uit te serveren! Matcha zit boordevol vitamines, aminozuren en mineralen. Een kom matcha-thee bevat zeventig keer meer antioxidanten dan een glas sinaasappelsap.

Nick Walop is barista bij Hutten (locatie Eneco in Rotterdam). Lees hier meer over Nick.