Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek
Header Blog Hutten 1800x600 17 hash76032c1511e18c17

Veggies op het vuur: de gouden tip voor een BBQ met groenten

Alweer een mooie zomerdag, wat eet je met al die warme dagen? Barbecueën is natuurlijk altijd een goed idee. Dat kan met vlees en vis, maar steeds vaker zie je recepten voor groente op de barbecue voorbij komen. Goed voor je portemonnee, je gezondheid en nog veel beter voor het milieu. Hoe pak je het aan? Ik stook het vuurtje graag op en geef je de ultieme tip hoe je de meeste smaak in groente naar boven haalt. Het geheim? Zorg voor een directe en indirecte warmtebron.

#Hoedan: groente grillen op de barbecue

Groene asperges
Snijd de harde houterige kontjes van de asperges en schil alleen het onderste gedeelte. Leg ze in een bak en giet er een beetje olijfolie overheen. Zorg dat alle asperges in contact zijn gekomen met de olie. Leg de asperges op de directe warmtebron en draai ze regelmatig om zodat je verbranden voorkomt. Zodra je een mooi streepje op de asperges hebt kun je ze boven het indirecte gedeelte leggen om ze langzaam verder te laten garen. Gaar de asperges boven het indirecte gedeelte tot ze beetgaar zijn. Breng ze op smaak met peper en zout.

Aubergine en courgette
Snijd de kontjes van de aubergines en courgettes en daarna in dikke plakken van 1 a 2 cm. Leg ze in een bak en bestrooi ze met zout ( zorg ervoor dat het zout alle plakken aan alle kanten raakt ). Door het zout trekt het vocht uit de aubergines en courgettes. Dep ze droog na ongeveer 15 minuten en besprenkel ze met olijfolie. Leg de plakken eerst boven het directe gedeelte van de barbecue. Draai ze na ongeveer 2 minuten om en gril de andere kant ook 2 minuten. Als de tweedee kant ook gegrild is, kunnen de plakken naar het indirecte gedeelte van barbecue om rustig verder te garen. Als de plakken beetgaar zijn mogen ze van de barbecue. Breng alles op smaak met peper en zout en eventueel een beetje Italiaanse kruiden.

Geroosterde bloemkool
Verwijder de groene bladeren van de bloemkool. Zet een pan met water en zout op het vuur. Het liefst een pan waar de hele bloemkool in past. Zodra het water kook,t doe je voorzichtig de bloemkool in de pan. Blancheer de bloemkool ongeveer 8 à 10 minuten. Giet de bloemkool af en laat deze even uitwasemen. Besprenkel de bloemkool met olijfolie en strooi er peper en zout op. Leg nu de bloemkool boven het indirecte gedeelte van de barbecue. Controleer de gaarheid van de bloemkool met een satéprikker. Als deze makkelijk in en uit de bloemkool gaat, is de bloemkool gaar. Ga bij dit gerecht wel uit van een lange bereidingstijd. Het garen van de bloemkool kan best 30 tot 45 minuten duren.

Gegrilde maiskolven
Verwijder alle groene bladeren en bruine haren van de mais. Doe de maiskolven in een pan en vul deze pan met koud water. Voeg 2 eetlepels roomboter, zout en suiker toe. Dek de pan af met een bord of met bakpapier om er voor te zorgen dat de maiskolven goed onder water blijven staan. Zet de pan op het vuur en breng het water aan de kook. Als het water kookt, zet je het vuur uit en laat je de maiskolven nog 15 minuten in het hete water liggen. Dep de maiskolven droog en leg ze boven het directe gedeelte van de barbecue. Gril de maiskolven en draai ze regelmatig zodat ze niet verbranden. Ze hoeven alleen nog maar een grillstreepje te krijgen, dus laat ze niet te lang liggen! Je kunt de maiskolven ook een dag van tevoren koken. Als je dan gaat barbecueën leg je de maiskolven eerst boven het indirecte gedeelte van de BBQ zodat ze warm kunnen worden. Na ongeveer 10 minuten kun je ze dan boven het directe gedeelte leggen. 

Gepofte Aardappel (met crème fraîche en bieslook)
Maak de aardappelen schoon onder stromend water. Scheur aluminiumfolie af om de aardappelen in in te pakken. Leg een aardappel op een velletje aluminiumfolie. Besprenkel de aardappelen met een beetje olijfolie. Vouw de pakketjes dicht en zorg ervoor dat ze goed afgesloten zijn. Leg de aardappelen boven het indirecte gedeelte van de barbecue. Snijd ondertussen de bieslook fijn en meng deze met de crème fraîche. Breng de crème fraîche op smaak met peper en zout. Zet in de koelkast tot de aardappelen gaar zijn. Controleer de aardappelen door met een satéprikker in de aardappelen te prikken. Als de satéprikker makkelijk in en uit de aardappel gaat zijn deze goed. Serveer de aardappelen in de folie en met de crème fraîche erbij. Ga bij dit gerecht wel uit van een lange bereidingstijd. Het garen van de aardappelen kan best 30 tot 45 minuten duren.

Gepofte zoete aardappel (met tex mex kruiden)
Maak de aardappelen schoon onder stromend water. Scheur aluminiumfolie af om de aardappelen in in te pakken. Leg een aardappel op een velletje aluminiumfolie. Prik met een vork of met het puntje van een mes kleine gaatjes in de aardappel. Bestrooi de aardappel met de tex mex of cujan kruiden. Besprenkel de aardappelen met een beetje olijfolie. Vouw de pakketjes dicht en zorg dat ze goed afgesloten zijn. Leg de aardappelen boven het indirecte gedeelte van de barbecue. Controleer de aardappelen door er met een satéprikker in te prikken. Als deze er makkelijk in en uit gaat zijn ze goed. Ga bij dit gerecht wel uit van een lange bereidingstijd. Het garen van de aardappelen kan best 30 tot 45 minuten duren.

Gegrilde portobello s gevuld met ricotta
Verwijder de steeltjes van de portobello’s. Besprenkel ze met olijfolie. Leg de portobello’s met de gesloten kant boven het directe gedeelte van de barrbecue. Draai ze na ongeveer 5 minuten een kwartslag. Na nog eens 5 minuten draai je de portobello’s om en gril je de open kant nog 3 minuten. Haal ze van de barbecue. Haal de ricotta uit de verpakking en doe deze in een schaaltje. Breng de ricotta op smaak met peper en zout. Schep in elke portobello een eetlepel ricotta. Leg ze daarna boven het indirecte gedeelte van de barbecue. Na ongeveer 10 minuten is de ricotta lekker warm en kunnen de portobello’s van de barbecue.