Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek

#Weekzondervlees: zo maak je een steak van groenten

Het kan je niet ontgaan zijn, het is de week zonder vlees. Bij Hutten zetten we groenten graag in de hoofdrol. Omdat het goed is voor je lijf (lees: vezels, vitaminen, mineralen) en voor het milieu. Vaker vegetarisch en altijd meer groenten op je bord is dus sowieso een goed idee. In de zomer gaat dat makkelijker dan in de winter, vinden wij. Dan heb je snel een gezonde salade gemaakt. Toch kun je ook lekker vegetarisch eten in de winter. Bieten, knolselderij en kolen, ze komen nu vers van het land. Geef ze een glansrol in je gerecht en je zult zien dat er heel veel lekkere manieren zijn om vlees te vervangen. En ook mooi meegenomen: ze zitten boordevol goede voedingsstoffen die je in deze wintermaanden goed kunt gebruiken! Maak bijvoorbeeld eens een steak van groenten met dit recept voor knolderijsteak met Toscaanse cannellini. 

Recept: knolselderijsteak met Toscaanse cannellini met tomaat en rozemarijn

Hoofdgerecht voor 4 personen | bereidingstijd: 40 min

Dit heb je nodig voor de steak van knolselderij:

  • 1 knolselderij van 400 gram
  • 50 ml olijfolie
  • 1/2 tl zeezout.
  • 1 citroen

Dit heb je nodig voor de cannellini met tomaat:

  • 1 blik van 400 gram cannellinibonen
  • 1 blik van 400 gram gepelde tomaten
  • 2 takken verse rozemarijn
  • 3 tenen knoflook
  • 75 ml olijfolie
  • zeezout

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden. Bedek een bakplaat met bakpapier.
  2. Breng een pan water met zout aan de kook.
  3. Was de knolselderij en schil de knol met een dunschiller.
  4. Snij de citroen doormidden en wrijf de knolselderij ermee in (dit helpt tegen verkleuring).
  5. Snij de knolselderij in vier plakken van 2,5 cm breed en kook ze tien minuten.
  6. Haal de knol uit het water en leg de plakken op de met bakpapier beklede bakplaat. Dep de knolselderij droog en wrijf ze aan beide kanten in met olijfolie.
  7. Bak de knolselderij in 25 min. gaar en goudbruin.
  8. Voor de Toscaanse cannellini: pel de knoflooktenen en snij ze in flinterdunne plakken. Pluk de blaadjes van de rozemarijn en hak ze fijn met een scherp mes.
  9. Schenk olijfolie in een koekenpan. Bak de knoflook en rozemarijn op middelhoog vuur voor een paar minuten. Giet de tomaten erbij, zet het vuur lager en laat het voor 15 min. inkoken.
  10. Laat de cannellinibonen uitlekken in een vergiet. Schep ze door de tomatensaus en laat ze nog vijftien minuten meepruttelen. Zet hierna het vuur uit. Proef de cannellini voor de juiste balans tussen kruidig en hartig. Breng de bonen op smaak met een vleugje citroensap en een snufje zeezout.
  11. Haal de geroosterde knolselderijsteaks uit de oven en leg ze op een bord. Giet de cannellini-tomatensaus over de knol en geniet van dit heerlijke gerecht.

Tip:
Serveer dit gerecht met een groene salade en geroosterd brood. Besprenkel de knolselderij met kappertjes en paarse Kalamata-olijven voor een zuidelijk Italiaans tintje.   

Op zoek naar nog meer inspiratie, lekkere recepten en informatie, bekijk dan het digitale 'Week zonder vlees magazine'

Ook tijdens je lunch smullen van een heerlijk vegetarisch, vers en gezond aanbod? Neem dan eens contact op met Hanneke Kezer, ze hoort graag wat jouw wensen zijn voor jouw bedrijfsrestaurant.