Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek
Weerstand post hasha384e7e96bf8a809

Weerstand verbeteren met onbewerkte voeding!

Gezond en gevarieerd eten helpt bij het verbeteren of weer opbouwen van de weerstand en bij het herstellen van een ziekte. Dat is altijd al zo, maar door het coronavirus is er nu meer aandacht voor dan ooit. Onbewerkte voeding blijkt een belangrijke bijdrage te leveren aan ons immuunsysteem. Bij Hutten volgen we deze inzichten en zijn verse, onbewerkte ingrediënten altijd het uitgangspunt bij het ontwikkelen van recepten. Steeds meer zorginstellingen maken gebruik van ons voedingsconcept, dat met uitgebalanceerde recepturen een bijdrage levert aan het herstel van ziektes, ondervoeding en het voorkomen van complicaties. 

Het belang van goede voeding voor de werking van ons immuunsysteem werd onlangs nog benadrukt door Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Het is geen garantie tegen een (corona)besmetting, maar het volgen van een gezond en gevarieerd eetpatroon met zoveel mogelijk onbewerkte voeding blijkt een goede langetermijninvestering voor de weerstand te zijn. Onze visie op een goed eetpatroon sluit naadloos aan bij het advies van Seidell. Het vormt de basis voor alles dat we maken: eet in de basis plantaardig, vers en onbewerkt, kies volkoren, vul matig aan met vlees, vis en zuivel, varieer en vermijd sterk bewerkte voeding. Daarnaast adviseren we bij het herstellen van een ziekte extra alert te zijn op het eten van voldoende energie en eiwitten. Hier zetten we zelf vol op in bij de ontwikkeling van recepturen voor de zorg. We streven naar een adequate voedingsinname waarbij de patiënt of revalidant zo min mogelijk gebruik hoeft te maken van aanvullende medische (drink)voeding.

Meer vitaminen en mineralen
Onbewerkte voeding komt rechtstreeks uit de natuur en heeft geen (of een minimale) bewerking ondergaan. Denk hierbij aan fruit, groenten en peulvruchten. Doordat deze voedingsmiddelen herkenbaar blijven, is er nauwelijks sprake van vitaminen- en mineralenverlies. De nutriënten blijven behouden, dat zorgt voor een volwaardige inname en draagt dus bij aan een betere weerstand. Ook bij de bereiding houden we hier rekening mee en kiezen we de technieken waarbij voedingsstoffen het best worden behouden: stomen, pocheren, (kort) koken, blancheren, roerbakken, smoren en stoven. Dit zijn goede kooktechnieken, omdat de temperaturen laag zijn (tot 120°C). Daarnaast maken we gebruik van groente- en fruitsoorten in ‘hun eigen’ seizoen. Ze bevatten dan niet alleen meer smaak, maar ook meer vitaminen en mineralen. Dit komt omdat ze geoogst worden op het moment dat ze rijp zijn.

Intensieve samenwerking
Wij werken met diverse partijen samen. Zo trekken we samen met Foodsquad op in diverse onderzoeken naar voeding en gezondheid. Bij de ontwikkeling van onze recepturen voor ons voedingsconcept werken wij intensief samen met onze partners in de zorg. Hiermee hebben wij een tweeledig doel. Ten eerste zijn een goede eiwit- en energie-inname belangrijk voor het herstel en het voorkomen van complicaties en ten tweede willen we bijdragen aan het welzijn van de patiënten. We willen laten zien dat gezond eten heel lekker is en dat je door de juiste voeding beter herstelt. Daarmee verhoog je de eigen motivatie en zelfredzaamheid. Patiënten kunnen zelf iets doen dat bijdraagt aan het herstel en dat levert een positieve bijdrage aan het welbevinden.

Voedingsconcept draagt bij aan optimale eiwitinname
Naast de menucycli die wij ontwikkelen en aanbieden in onze zorginstellingen waarin puur, vers en echt eten centraal staan, ontwikkelen we ook voeding op persoonlijk niveau, zoals recepturen voor mensen met kanker die smaakveranderingen ondergaan en energie- en eiwitverrijkte tussendoortjes voor ouderen. Met name voor mensen met ziektebeelden als COPD, oncologie en CVA is eten soms moeilijk en biedt vloeibare voeding uitkomst. Bovendien blijken ouderen die in zorg komen vaak ondervoed. In samenwerking met de diëtisten bij een van de revalidatieklinieken waar wij werken ontwikkelde Hutten Care & Cure eiwitrijke smoothies en swirls om een sneller herstel te bevorderen. Onderzoek wijst nu uit dat het aanbieden van deze tussendoortjes, gemaakt van pure ingrediënten, binnen dat concept daadwerkelijk een positief effect heeft op de adequate energie- en eiwitinname bij de revalidanten. Een mooi resultaat en een goede basis voor het doorontwikkelen van het concept.

Heel graag komen we in contact met partners in de zorg die net als wij geloven in de kracht van onbewerkte voeding voor herstel, een goede weerstand én het welzijn van patiënten. Wilt u ook meer bijdragen aan een goede voedingstoestand van uw revalidanten, patiënten of bewoners? Neem contact op met onze diëtistes voor een vrijblijvend advies!