Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek

Wereld Anti Rook Dag en waarom ik stopte met roken

De priemende ogen van mijn jongste dochter als ik stiekem een sigaretje had gerookt buiten, gaven voor mij twee jaar geleden de doorslag. Ik ging stoppen met roken. Het sluimerde al een tijdje bij me, ik wilde ervan af. Niet meer stiekem doen, de rooklucht verhullen, de onrust voelen. Maar toch deed ik het niet, want ja, roken was voor mij ook onlosmakelijk verbonden met gezellig ontspannen. Een feestje of avondje uit zou nooit meer leuk zijn. Gelukkig kan ik nu zeggen dat dat niet waar is. En ja, een open deur: je krijgt er veel voor terug. Energie, smaak, reuk, een mooie huid, een frisse geur, rust en verjaardagen (want je leeft gemiddeld langer :-)). Ik schrok dan ook een beetje toen ik de nieuwsberichten las vandaag.

Het CBS kwam vandaag op Wereld Niet Roken Dag naar buiten met de cijfers over het aantal rokers in 2016/2017. Daaruit blijkt dat 23 procent van de bevolking van 25 jaar of ouder aangeeft dat ze roken. Ik vond het nog best veel. Misschien komt dat doordat ik bij Hutten veel bezig ben met thema’s als vitaliteit en een gezonde leefstijl. We introduceerden onlangs Food Coach, een voedingsmodel dat je inzicht geeft in wat je wel en niet moet doen als je gezond wilt eten en drinken. We werken hiervoor samen met Stichting Voeding Leeft, die de laatste wetenschappelijke inzichten vertaalt naar concrete adviezen. Maar vitaliteit gaat om meer dan alleen eten en drinken. Beweging, geestelijke belastbaarheid, teamdynamiek en verbinding met de organisatie zijn ook factoren die van invloed zijn op hoe vitaal een medewerker is. Daarom werkt Hutten in De Vitaliteitsmonitor samen met andere partijen die elk hun eigen expertise hebben op een van bovengenoemde terreinen. De Vitaliteitsmonitor is een methode om stapsgewijs te komen tot een integraal, logisch en meetbaar programma voor vitale werknemers. 

Ikstopermee
In mijn dagelijks werk schrijf ik dus veel over onderwerpen die gaan over gezond leven. En dat voelt een stuk beter nu ik tussendoor geen rookpauzes heb. Of ben ik inmiddels zo lang gestopt dat ik er een aversie tegen ga ontwikkelen? Als ik maar geen anti-roker-met-een-betuttelende-vinger-wijzer word. Denk het niet hoor. Ik ben gewoon blij dat ik eraf ben. Net als mijn dochter. Judith ook trouwens, mijn collega van de afdeling HR. Zij volgde net als ik de vier uur durende cursus bij Stichting Ik Stop Ermee. En Sophie, onze receptioniste, die me hiernaar doorverwees. De eenmalige kosten van 100 euro krijg je vergoed via je zorgverzekeraar. Het is dus nog gratis ook! Natuurlijk zijn er meerdere manieren om te stoppen, maar deze manier vond ik erg effectief. Nou kan ik hier de website van www.ikstopermee.nl gaan overtypen, maar als je echt gemotiveerd bent om te stoppen, moet je vooral zelf gaan kijken. 

En wil je meer weten over De Vitaliteitsmonitor, kijk dan hier. Je vindt er ook een quick scan om te kijken hoe jouw organisatie scoort op het gebied van vitale medewerkers en bestelt er gratis het boekje De Vitaliteitsmonitor.