Als er een plek is waar gezond en duurzaam eten hand in hand gaan dan is het bij Rob & Bob, het bedrijfsrestaurant van Koppert Cress in Monster. Gezond, want de lunch bestaat voor het grootste gedeelte uit groenten en duurzaam, want er staan minimaal dierlijke eiwitten op het menu. “We zetten in op minimaal 150 gram groenten per persoon, maar in onze soepen gaat vaak wel 250 gram per persoon. We gaan in de nabije toekomst om naar helemaal vegetarisch,” aldus eigenaar Rob Baan.
De eerste kennismaking tussen Hutten en Koppert Cress gaat ver terug en vindt zijn oorsprong in een hechte vriendschap tussen beide bedrijfseigenaren, Bob Hutten en Rob Baan. De gedeelde visie op gezondheid en duurzaamheid is voor beiden de drijfveer in hun ondernemerschap. “Het bedrijfsrestaurant is dé plek om mensen gezond te houden en hun weerstand te vergroten”, aldus Rob Baan. “Juist in deze tijd, is die weerstand essentieel. Ik heb het altijd als missie gezien om te investeren in de gezondheid van mijn medewerkers. Het was voor mij dan ook geen twijfel dat we met Hutten in zee zouden gaan. Met Rob & Bob wilde ik het gezondste bedrijfsrestaurant van Nederland neerzetten. Met als uitgangspunt het gedachtegoed van Dutch Cuisine, waarin onder andere de 80/20 regel wordt toegepast: 80 % groenten en 20 % vlees of vis. En gratis dus. Dat mag niet van de belastingdienst. Wat ontzettend krom is, want waarom mag je wel investeren in de veiligheid van je medewerkers en hen beschermende kleding geven en niet in het meest belangrijke, namelijk de inwendige mens? Echte voeding is immers de basis voor een goede gezondheid.”
Gratis lunch met minimaal 150 gram groente
Sinds de opening van het restaurant in december 2016 is, in een voortdurende samenwerking, het restaurantconcept verder doorontwikkeld. Een voorbeeld is de soep. “Ik wilde soep zonder zout en vroeg de chef het zout weg te laten. Dat was een foutje, mensen kwamen met zoutvaatjes in hun tas naar het restaurant. Het zout ging terug in de soep, maar wel tijdelijk. In zes weken tijd verlaagden we het zoutgehalte steeds een beetje meer en we vervingen het voor andere smaakmakers, zoals hete pepers. Nu hebben we dus soep zonder zout én ik heb een mooi voorbeeld om te gebruiken tegen producenten in de voedselindustrie die beweren dat je het zoutgehalte niet binnen afzienbare termijn kunt terugbrengen. De soep is overigens niet alleen qua zout een paradepaardje van het restaurant. Het is ook het geheime wapen van onze chef om onze medewerkers nog meer groenten te serveren. Minimaal 250 gram per persoon gaat erin.”
CO2-neutraal bedrijfsrestaurant
Een ander voorbeeld van de continue innovatie is het onderzoek dat Koppert Cress en Hutten lieten uitvoeren door GiantLeaps in 2017. De reden: Koppert Cress wilde het eerste CO2-neutrale bedrijfsrestaurant van Nederland hebben. Daarvoor moest eerst inzichtelijk zijn wat de CO2-uitstoot van het restaurant Rob & Bob was. De uitkomst: 43,4 ton CO2-uitstoot. Dit staat gelijk aan 5 ¼ rond de aarde in een gemiddelde benzineauto. Uit het onderzoek bleek verder dat ondanks de nadruk op plantaardige producten, de dierlijke producten gezamenlijk meer dan de helft van de klimaatimpact (56,7 procent) veroorzaakten. Daar viel dus winst te behalen, bijvoorbeeld door te letten op welk soort vlees er werd ingekocht (rund heeft een grotere klimaatimpact dan gevogelte). Tevens is ingezet op nog meer plantaardig, seizoensgebonden en lokaal inkopen en het verminderen van verspilling. Omdat helemaal klimaatneutraal inkopen niet mogelijk was, heeft Koppert Cress de volledige uitstoot gecompenseerd door het aanplanten van 135 bomen. Met deze maatregelen werd Rob & Bob het eerste CO-neutrale bedrijfsrestaurant van Nederland. Rob Baan: “Binnenkort gaan we om naar een volledig vegetarische lunch. En dan bedoel ik dus niet dat er hier van die zoute vleesvervangers inkomen. Ik ben benieuwd hoe het dan met onze uitstoot zit, we hadden een vervolgonderzoek door GiantLeaps in de planning, maar door de coronacrisis is dat uitgesteld.”
De gratis lunch bij Rob Baan is inmiddels een bekende usp van het bedrijf. “Er zijn echt sollicitanten die hier willen komen werken voor de gratis gezonde lunch. Ik lig daarover nog steeds in de clinch met de belastingdienst. Maar als je het mij vraagt is het juist nu het moment voor zowel bedrijven, bedrijfscateraars als de overheid om écht te investeren in gezondheid. Bijvoorbeeld door de lunch onbelast te maken voor werkgevers. Maar dan moet hij wel echt gezond zijn. Plantaardig in de basis. Hoe mooi zou het zijn als we dat voor elkaar zouden krijgen.”