De Linde Honing 35

Klimaatneutraal in 2024

We minimaliseren onze eigen CO2-uitstoot door minder dierlijke eiwitten en meer plantaardige eiwitten te gebruiken in inkoop en productie, door verspilling verder terug te dringen en geen single use, maar recyclebaar en composteerbaar plastic te gebruiken. We vliegen geen groente en fruit meer in. Wat overblijft aan uitstoot compenseren we. Om optimaal te kunnen sturen op het verlagen, is meten cruciaal. Wij gebruiken hiervoor de tool van Foodstep waarmee we de CO2-uitstoot van het hele assortiment in kaart brengen (van productie t/m consumptie) en aan de hand van de volumes kunnen zien welke producten een grote bijdrage leveren aan de totale CO2-uitstoot. We rapporteren hierover naar opdrachtgevers met de Duurzaamheidsmonitor.

Lees meer over de duurzaamheidsmonitor
slider agrifood

Minder dierlijke,
meer plantaardig eiwitten

De grootste winst die we kunnen behalen bij het verlagen van onze CO2-uitsoot zit in het verschuiven van de eiwitbalans: we willen sturen naar een eetpatroon met een klein beetje zuivel, eieren en soms een stukje vlees. Een eetpatroon dat voor 60% uit plantaardige eiwitten en 40% dierlijke bestaat. Omdat we een groot deel van onze producten zelf maken, ontwikkelen we hier volop. Zo maken we zelf hybride melk voor cappuccino’s en hybride broodsalades.

Lees hier meer over onze pilot met hybride melk
earth 3289810 1280

Naar een circulair voedselsysteem

Kringlopen sluiten en geen waardevolle producten verloren laten gaan, begint bij het beter scheiden van ons afval. Hoe beter wij ons afval scheiden, hoe beter we het kunnen hergebruiken. Momenteel composteren we het eigen GFT-afval van onze centrale keuken in Veghel met een composteermachine. Op steeds meer plekken in ons bedrijf passen we circulaire oplossingen toe waarbij we reststromen zoveel mogelijk circulair verwaarden: bij de soepen en sauzen uit De Verspillingsfabriek, ons bananenbrood en door onze sinaasappelschillen te leveren aan PeelPioniers. Ook maken we in onze keukens gebruik van ‘uglies’. Dit zijn groenten en fruit die door hun vorm afwijken van de standaard. Smaak zit echter van binnen en daar is niets mis mee. Elk jaar redden we zo meer dan 100 ton groente van de vergisters. We zoeken ook hier actief samenwerking met andere bedrijven en kennispartners. Zo doen we op dit moment samen met de Wageningen Universiteit onderzoek naar de mogelijkheden die we hebben met het brood wat we dagelijks overhouden en onderzoeken we de samenwerking met een organisatie die gescheiden biostromen zoals koffiedik, snij- en voedselresten CO2-neutraal ophaalt van onze locaties. Deze grondstoffen vormen de basis voor nieuwe producten.

Uit onze patisserie komt een circulaire bonbon met een bijzonder verhaal. Elke dag persen we sap van incourante sinaasappels. We verwerken zo elk jaar 450 ton sinaasappels die de retail niet wil verkopen doordat ze afwijken in maat of kleine beschadigingen hebben. De schillen van de sinaasappels worden apart ingezameld en gaan naar een bedrijf dat er sinaasappelolie uit extraheert. In onze patisserie gebruiken we deze etherische olie voor de vulling van een sinaasappelbonbon.

Kromme komkommers stretch width800 height600 crop x50y50 compression50

Steeds minder verspilling

Om de verspilling op locaties terug te dringen, werken we samen met WasteWatchers. Met de tool van WasteWatchers wordt inzichtelijk wat de huidige verspilling is en kan een gericht actieplan worden gemaakt om de waste terug te dringen. Ter aanvulling: onze werkwijze op locatie zorgt automatisch al voor minder derving; we koken immers dagelijks vers en bereiden à la minute. Zo kunnen we producten gemakkelijk ‘op maken’. Aan het eind van de lunch bieden we producten vaak aan met een 35% procent kortingssticker. 

Trostomaten Uden 20

Groente en fruit PlanetProof

In 2021 hebben al onze aardappels, groente en fruit uit Nederland het PlanetProof-keurmerk en maken we geen gebruik meer van ingevlogen groente en fruit. We kiezen binnen de categorie groente en fruit heel bewust voor PlanetProof. Dit keurmerk waarvoor telers en producenten een jaarlijkse certificering ondergaan, kijkt verder dan alleen teeltwijze. Het certificeert groente- en fruitproducenten op het gebied van bodem, landschap & biodiversiteit, water, energie, productie & consumptie en klimaat. Sommige producten kunnen we niet uit de buurt halen, zoals sinaasappels.  

Kip Volwaard 3

Dierenwelzijn en keurmerken

We eten alleen dieren die een redelijk leven hebben gehad. Ons vlees heeft minimaal 1 ster volgens het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming en in 2021 heeft meer dan 50% van ons vlees minimaal 2 sterren. Onze eieren hebben 3 sterren volgens het Beter Leven-keurmerk. Voor het rund- en varkensvlees en de kip die we gebruiken geldt dat de dieren geen antibiotica hebben gekregen. Onze eieren komen van Rondeel, waar het gebruik van antibiotica zoveel mogelijk wordt teruggedrongen. De vis die wij gebruiken is MsC of AsC gecertificeerd.

Vermeulen denOtter 24

Lokale leveranciers, maximale transparantie

We hebben veel invloed op welke ingrediënten we gebruiken en hoe we producten samenstellen. We willen weten waar onze ingrediënten vandaan komen, wie ze gemaakt heeft en vooral onder wat voor omstandigheden ze geproduceerd zijn.  We juichen lokale ondernemers met een goed verhaal toe. Of dat nu op het gebied van milieubescherming, het tegengaan van voedselverspilling of het verbeteren van dierenwelzijn is. Wel zijn we kritisch in de overweging om een product aan ons assortiment toe te voegen. Als wij kiezen voor een producent dan proberen we daar ook volume te creëren, zodat we de principes van circulair werken (kringlopen sluiten, samen reststromen verwerken) echt goed kunnen oppakken.

 

Wat wij verstaan onder lokaal
Contact

088 706 1200

Mail ons

Kom langs