Orangerie Hutten 22
Orangerie Hutten 22

Een kerk met
een rijk verleden

De St.-Josephkerk dateert uit 1859. De kerk is meer dan een eeuw bewoond door de patersorde van de Redemptoristen. De huisvesting van de Redemptoristen in 's-Hertogenbosch bleek rond 1850 te klein. Zij waren gehuisvest in de Kerkstraat (de huidige ING Bank) en besloten tot de bouw van een eigen kerk. Hiervoor kozen zij de Dode Nieuwstraat (later gewijzigd in St.-Josephstraat) en startten rond 1850 met de bouw. De St.-Josephkerk zou één van de laatste laat-neogotische kerken uit die bouwperiode blijken.

Bouw en architectuur

Architect van Veggel schetste rond 1848 de eerste tekeningen voor de latere St.-Josephkerk. De patersorde kocht de grond voor een bedrag van 21.550 florijnen van de gemeente. In 1850 startte de bouw. Gezien de explosieve groei van de patersorde was haast geboden. In een recordtijd van 9 jaar verrees de St.-Josephkerk. Per dag bouwden er ongeveer 200 bouwvakkers en ambachtslieden onder zware omstandigheden. Zeker aan de schilderingen in de kerk is goed zichtbaar dat er onder zware tijdsdruk en met grote efficiency is gebouwd. In 1859 werd de kerk opgeleverd en ruim 200 paters bevolkten de kerk en haar aangrenzende klooster.

Patersorde van de Redemptoristen

De orde van de Redemptoristen is een patersorde uit het Limburgse Wittem. Tijdens de kruistochten in de middeleeuwen zijn deze paters vanuit Rome noordwaarts getrokken. In Nederland arriveerden zij in het Zuid Limburgse Wittem, waar nog steeds een groot Redemptoristenklooster staat. Noordwaarts arriveerden deze paters ook in 's-Hertogenbosch. De paters stonden bekend om hun donderpreken en scherpe visie op de maatschappij. Het verhaal doet de ronde dat een pater eens, om zijn preek kracht bij te zetten, een menselijke schedel vanuit de preekstoel op de grond heeft gegooid. Omdat de St.-Josephkerk geen parochiekerk maar een paterskerk was, was elke Bosschenaar, ongeacht zijn parochie, welkom. De biecht bij de Redemptoristen was daardoor populair. Sommige vooraanstaande Bossche families hadden in de St.-Josephkerk hun eigen bank.

Leegstand van de St.-Josephkerk

Al in de 50'er jaren brokkelde de populariteit van het celibaat af. Er bleek weinig aanwas van nieuwe paters en in 1971 waren er nog slechts 5 paters in de immens grote kerk en het klooster gehuisvest. Deze 5 paters vertrokken op 5 augustus 1971 naar Wittem en de St.-Josepherk kwam leeg te staan. Vanaf dat moment was de kerk geen gebedshuis meer. Enkele vooraanstaande Bosschenaren (waaronder Bosschenaar van de eeuw Mr. Hein Berge) zorgden ervoor dat de kerk niet werd gesloopt. De gemeente werd eigenaar en huisvestte er tussen 1971 en 1989 o.a. kunstenaars en popbands. De laatste bewoner was de S.O.S. rommelmarkt. Tijdens hun bewoning hebben er drie binnenbranden plaatsgevonden. De branden werden wel geblust maar de schade werd niet hersteld.

Aanschaf en verbouwing

In 1989 is de voormalige kerk van de gemeente overgenomen voor het symbolische bedrag van een gulden. Een verbouwing van ruim anderhalf jaar volgde. De muren werden ontdaan van een dikke laag roet, een nieuwe vloer met vloerverwarming werd aangelegd en de kerk werd zowel thermisch als geluidsdicht geïsoleerd. Uiteraard werden ook keukens, sanitaire voorzieningen en overige faciliteiten aangelegd. Op 6 september 1991 opende de Orangerie haar deuren.

Contact

073 614 87 01

Mail ons

Kom langs!