Ingrediënten

Zo maak je het

De geroosterde groenten

  1. Verwarm de oven voor tot 200 graden. Bedek één bakplaat met bakpapier.
  2. Was de pompoen, wortels en zoete aardappel onder koud stromend water. Snij de pompoen door het midden en verwijder de pitjes met een lepel. Snij het vervolgens in plakken van circa één centimeter dik. Leg de pompoenplakjes op een bakplaat. Snij hierna de zoete aardappel in plakken en leg ook de zoete aardappel op de bakplaat. Bestrooi de groenten licht met zeezout en bak ze vijftien minuten in de oven.
  3. Schil intussen de regenboogwortels en snij ze door het midden in de lengte. Haal na vijftien minuten de pompoen en zoete aardappel uit de oven. Verspreid de wortelen gelijkmatig over de pompoen en zoete aardappel. Pers de sap van de sinaasappel eroverheen.
  4. Besprenkel honing over de groenten en zet de bakplaat terug in de oven. Rooster de groenten nog vijftien minuten of totdat ze beetgaar en licht goudbruin zijn.

Gebakken salie 

  1. Pluk de salieblaadjes. Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Wanneer er kleine bubbels beginnen te vormen langs de rand van de pan, strooi je eerst de zout in de pan en daarna de salieblaadjes. 
  2. Bak de salieblaadjes enkele minuten. Schud de blaadjes regelmatig door elkaar om te zorgen dat je ze gelijkmatig bakt. Wacht tot de blaadjes felgroen zijn geworden en zet daarna het vuur uit.
  3. Gebruik een zeef om de salieblaadjes uit te laten lekken. Leg de gebakken kruiden op een bakplaat of schaal en laat ze afkoelen. 
  4. Kruimel de salieblaadjes over het gerecht.

Bewaartip
Gebakken salie kan enkele dagen bewaard worden in de koelkast.

Opmaaktip
Schik de groenten één voor één op een grote salade schaal. Breng het op smaak met grove zwarte peper en een vleugje nootmuskaat. Besprenkel de groenten met de vers gebakken salie en serveer de salade lauw-warm als groenten bijgerecht of salade.