Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek
Eiwitinname hash56962fc0d9ffa8dc

Advies over eiwitinname senioren blijft belangrijk

Ruim 50% van de Nederlandse thuiswonende senioren voldoet niet aan de aanbeveling van de inname van 1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag1. Ook blijkt dat senioren weinig kennis hebben van eiwit en de eiwitbehoefte2,3. In de zorg- en revalidatie-instellingen waar Hutten werkt, is het informeren van en begeleiden bij het innemen van voldoende eiwitten door senioren dan ook een van de speerpunten van onze gastvrouwen. 

Het innemen van voldoende eiwitten wordt steeds belangrijker naarmate je ouder wordt. In het onderzoeksprogramma ConsuBETER werkten de Hogere Agrarische School in Den Bosch en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen samen met bedrijven en kennisinstellingen aan een aantal onderzoeken rondom eiwitinname. Doel was dat ouderen de eiwitinname verbeteren. Zo kunnen ze langer vitaal en zelfstandig blijven en neemt de zorgvraag af. Hutten was betrokken bij deze onderzoeken en volgde met belangstelling de uitkomsten.

Zorgprofessionals kunnen helpen
Uit een van de laatste onderzoeken4 bleek dat 65-plussers zich niet zo bewust zijn van de noodzaak hun eiwitinname te verhogen als ze ouder worden. Dit kan komen doordat ze te weinig of incorrecte kennis over eiwit(behoefte) hebben. De deelnemers aan het onderzoek benoemden wel dat zij zuivelproducten gebruiken vanwege de eiwitten, maar kunnen geen goede inschatting maken van een adequate dagelijkse hoeveelheid eiwitten. Onder andere zorgprofessionals kunnen helpen om de kennis en het bewustzijn over het belang van eiwit voor het behoud van vitaliteit bij 65-plussers te vergroten.

EAT Lancet voor ouderen?
Ook Hutten ziet het als haar taak hieraan bij te dragen. Dat doen we door onze concepten en dienstverlening te verbeteren en door zelf onderzoek te doen. Momenteel loopt er bijvoorbeeld een onderzoek naar het EAT Lancet menu onder ouderen in de revalidatiezorg. Het EAT Lancet menu is het meest duurzame en gezonde menu voor de aarde en de mens in 2050. Meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten eten is daarin een van de belangrijkste switches. Wij kijken daarom reikhalzend uit naar de resultaten van dit onderzoek zodat wij aantoonbaar kunnen verbeteren bij de ontwikkeling van onze doelgroepmaaltijden. Zo stemmen we onze voeding steeds beter af op de doelgroep. Ook houden we met een trainingsprogramma van onze eigen Hutten Academy de kennis bij onze gastvrouwen die de cliënten informeren en begeleiden bij hun maaltijdkeuzes op peil.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen op het gebied van gezonde voeding in de zorg? Neem dan contact op met Tobias Camps.

Bronnen:

1   Gezondheidsraad, “Ondervoeding bij ouderen | Advies | Gezondheidsraad,” Den Haag, 2011. Accessed: Feb. 07, 2020. [Online]. Available: https://www.gezondheidsraad.nl... ondervoeding-bij-ouderen.
2   J. W. Borkent, J. Beelen, J. O. Linschooten, A. J. C. Roodenburg, and M. A. E. De Van Der Schueren, “The ConsuMEER study: A randomised trial towards the effectiveness of protein-rich ready-made meals and protein-rich dairy products in increasing protein intake of community-dwelling older adults after switching from self-prepared meals towards ready-made,” J. Nutr. Sci., vol. 8, pp. 1–12, 2019, doi: 10.1017/jns.2019.27.
3   Y. Hung, H. A. H. Wijnhoven, M. Visser, and W. Verbeke, “Appetite and Protein Intake Strata of Older Adults in the European Union: Socio-Demographic and Health Characteristics, Diet-Related and Physical Activity Behaviours.,” Nutrients, vol. 11, no. 4, Apr. 2019, doi: 10.3390/nu11040777.
4   J. O. Linschooten, M. Verwijs, A. J. C. Roodenburg, en M. A. E. De Van Der Schueren, ‘Senioren onderschatten het belang van adequate eiwitinname’ in: Voeding Magazine 2, pp. 20-23, 2021